Naučnici stvorili ribu napravljenu od ćelija ljudskog srca

2
Radiosarajevo.ba
Naučnici stvorili ribu napravljenu od ćelija ljudskog srca
Foto: Harvard / Čudesne ribice napravljene od ljudskog srca

Tim naučnika s univerziteta Harvard i Emory stvorio je 500 "biohibridnih" riba čije su repne peraje bile obložene ljudskim srčanim ćelije.

Cilj nije bio stvoriti akvarij budućnosti, već proučavati ljudske srčane ćelije i ritam njihovih otkucaja.

Sićušne strukture neko su vrijeme stajale bez nadzora u laboratoriju.

Majka (19) pokušala prodati dijete kako bi od novca pokrenula vlastiti posao

Majka (19) pokušala prodati dijete kako bi od novca pokrenula vlastiti posao

Ali, onda su, na radost naučnika, male ribice "zaplivale u život".

"U osnovi smo ih pohranili u naš inkubator, a onda smo potpuno zaboravili na  njih neke dvije ili sedmice", kazao je Sung-Jin Park, koautor studije objavljene ove sedmice u časopisu Science.

"Kad smo otvorili inkubator, sve su ribe nekako same plivale."

Čudne ribice "slobodno su plivale" u bazenu hranjivih tvari otprilike 100 dana dok su naučnici pratili njihovo kretanje.

Kao što to srčane ćelije obično i rade, one su se više puta skupljale i rastezale, uzrokujući pomicanje repnih peraja na ribama naprijed-nazad.

"Ne trebamo nikakve vanjske stimulanse", dodao je . "Stimuliraju se, vježbaju same i postaju jače."

Park ima velike ambicije i nada se da će na kraju poslati "ovakvu vrstu biohibridnog robotskog sistema u svemir", tvrdeći da bi to bio vrlo učinkovit način proučavanja atrofije mišića uzrokovane mikrogravitacijom, nešto što muči astronaute koji provedu duže vremena u svemiru.

Tim još uvijek mora prevladati jednu značajnu prepreku: nemaju kontrolu nad "otkucajima" tih srčanih ćelija. Ali, za sada se nadaju da bi studija mogla dovesti do boljih pejsmejkera ili čak umjetnih srca.

"Naš krajnji cilj je izgraditi [potpuno funkcionirajuće] srce, ali u međuvremenu pokušavamo izgraditi zrelije srčano tkivo”, rekao je Park.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije