Japanski naučnik stvorio čudesnu mašinu - da li je ovo "budućnost hrane"?

0
Radiosarajevo.ba
Japanski naučnik stvorio čudesnu mašinu - da li je ovo "budućnost hrane"?
Foto: Prtscr / Youtube / Norimaki, čudesna mašina?

Japanski naučnik stvorio je "mašinu okusa" koja može rekreirati bilo koji okus kada poližete njegovu površinu.

"Ekran koji se može polizati", nazvan "Norimaki Synthesizer", koristi pet različitih gelova, od kojih svaki odgovara pet okusa koje ljudski jezik može razlikovati - slani, kiseli, gorki, slatki i umami.

Slabljenjem i jačanjem ovih pet različitih okusa, uz pomoć električnih struja, uređaj može reproducirati bilo koji "okus na svijetu", prema istraživanju.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

"Poput optičkog ekrana koji koristi svjetla tri osnovne boje za proizvodnju svih boja, ovaj ekrana može sintetizirati i distribuirati proizvoljne okuse", objasnio je Homei Miyashita, istraživač na Univerzitetu Meiji, u radu koji je objavljen na web stranici institucije.

Uređaj je zavarao sudionike koji su iskusili "okus svega, od gumenih bombona do sushija, a da nisu morali staviti niti jedan komad hrane u usta", kaže Miyashita.

"Kada smo uređaj zamotali u osušene alge, predstavljanje slanog i kiselog okusa s mirisom morske trave stvorilo je iluziju da zapravo jedemo sushi", dodao je.

Kaže da bi tehnologija mogla postati "potpuno novi medij multimedijskih iskustava".

Na primjer, kao što sugerira Tech Xplore, mogao bi se koristiti za upravljanje težinom, dajući korisnicima način da uživaju u svojim omiljenim okusima bez kalorija.

Ipak, riječ je o prototipu koji, zasigurno, još uvijek neće naći mjesta na policama svjetskih trgovina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije