Šarena dolma tradicionalno jelo: Okus koji se pamti...
Šarena dolma bogatstvo vitamina, mirisa i okusa, ovo jelo se na našim prostorima priprema tokom cijele godine.
Donosimo vam recept kako je najlakše pripremiti.
Sastojci:
Pacijent pao s drugog sprata bolnice u Zenici: Zadobio teške povrede
600 g mljevenog mesa
šolja riže
tri paradajza
dvije tikvice
tri paprike
tri krompira
glavica crvenog luka
dva čehna bijelog luka
kašičica soli
kašičica bibera
kašičica mješavine
začina s povrćem
1 dl maslinovog ulja
kašičica crvene paprike
kašika paradajz pirea
list peršuna
Priprema:
U šerpi zagrijati maslinovo ulje, dodati sitno sjeckani crveni i bijeli luk i mljeveno meso, pa dinstati na tihoj vatri. Dodati so, biber i začine i lagano promiješati. Meso pomiješati sa rižom i mljevenom paprikom. Tom masom puniti tikvice, paradajz i paprike te slagati u šerpu. Sve nauljiti i peći u rerni oko 30 minuta na 200 stepeni.
U slanoj vodi skuhati krompir, pa ga servirati kao podlogu šarenoj dolmi. Dolmu preliti sosom od paradajz pirea i dekorisati peršunovim listom.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.