Naučnici otkrili razlog zbog kojeg glasno hrčete

Radiosarajevo.ba
Naučnici otkrili razlog zbog kojeg glasno hrčete
Foto: Mayo klinika / Ilustracija

Autori studije koja je objavljena u američkom Žurnalu medicine (American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine), javlja BBC, otkrili su da je debeli jezik jedan od glavnih rizičnih faktora za apneju u snu - stanje u kojem nakratko prestanete disati dok spavate - ali i glasno hrkanje, glasno disanje i cjelonoćno 'trzanje'.

Naučnici su već znali da je apneja u snu češća kod ljudi koji imaju višak kilograma te da se stanje popravlja nakon mršavljenja, no nisu znali zašto je tako.

Sad znaju -  kad vi mršavite, mršavi i vaš jezik!

Također, svaki put kada izgubimo jedan posto težine jezika, faktor rizika za apneju u snu smanji se za jedan posto. 

"Većina ljekara i eksperata koji se bave problemom apneje u snu, nisu se fokusirali na debljinu jezika kada bi pokušali tretirati stanje. Sad kad znamo da je debljina jezika veliki faktor rizika i da se apneja u snu itekako smanji kad se smanji i debljina jezika, uspostavili smo jedinstvenu terapeutsku metu koju nikad prije nismo imali", izjavio je dr. Richard Schwab, čelnik Odjela za medicinu spavanja pri Univerzitetu Pennsylvania.

Kako znati da li imate debeo jezik?

Debeli jezik imate ako ne možete vidjeti uvulu - resica/dio tkiva u obliku suze koji visi na ulazu u grlo - kada otvorite usta i skroz isplazite jezik. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije