Naučnici: Aerodromi koji će do 2100. vjerojatno biti potopljeni?

Radiosarajevo.ba
Naučnici: Aerodromi koji će do 2100. vjerojatno biti potopljeni?
Foto: EPA-EFE / Aerodrom Schiphol

Neki od najprometnijih aerodroma, uključujući njujorške, mogli bi do kraja stoljeća biti pod vodom ako poraste razina mora, upozorili su naučnici. 

Povećanjem razine mora za metar, 80 aerodroma će do 2100. biti pod vodom, navodi se u analizi Instituta World Resources (WRI), prenosi Index. 

U izvještaju Međuvladinog panela o klimatskim promjenama iz 2019. upozorava se na porast razine mora za 60 do 110 centimetara ako se ne ograniči emisija stakleničkih plinova.

Među ugroženim aerodromima su njujorški aerodromi, kineski Yancheng Nanyang i amsterdamski Schiphol

Zbog sve očitijih negativnih utjecaja klimatskih promjena upravitelji aerodroma u obalnim regijama počeli su ulagati u različite mjere, poput podizanja pista, gradnje zidova za obranu od poplava i boljih sistema odvodnje. 

Singapurski aerodrom Changi, koja je analizirala moguće scenarije do 2100., gradi novi terminal na pet i pol metara iznad razine mora. Međunarodne luke Logan u Bostonu i u San Franciscu već su postavile barijere za obranu od poplava. 

Prošlog mjeseca je odobren projektni plan vrijedan 587 miliona dolara za podizanje zida na aerodromu u San Franciscu s tri na osam metara. 

Ugroženi su i brojni manji aerodromi u otočnim državama kojima nedostaje finansijskih sredstava, poput onih na Pacifiku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije