Čarobno svjetlo svitaca nestaje: Za sve smo opet krivi mi, ljudi

Radiosarajevo.ba
Čarobno svjetlo svitaca nestaje: Za sve smo opet krivi mi, ljudi
Foto: Screenshot / Ilustracija

Svitci su u velikom problemu, mnoge vrste su suočene s izumiranjem zbog gubitka staništa i izloženosti pesticidima, prema prvom velikom pregledu njihovog globalnog statusa, objavljenom u ponedjeljak.

Da stvar bude ironičnija, jedan od najprivlačnijih prirodnih svjetala, ugrožen je zagađenjem umjetnim svjetlom, objavili su istraživači u časopisu BioScience.

Više od 2.000 vrsta svitaca osvjetljavaju močvarna područja, močvare, travnjake, šume i gradske parkove širom svijeta.

„Ti momci mogu preživjeti praktično bilo gdje“, rekla je Sara Lewis, biologinja na Univerzitetu Tufts u Massachusettsu i vodeća autorica studije.

Ali mnoge druge vrste pred izumiranjem su zbog sve jačeg ekološkog traga čovječanstva.

„Neke vrste posebno su pogođene gubitkom staništa jer im trebaju specifični uslovi da završe svoj životni ciklus“, rekao je Lewis.

Na primjer, malezijski svitac (Pteroptyx tener) živi tokom svoje larve u obalnim mangrovima, od kojih su mnogi izvađeni kako bi napravili mjesto za plantaže palminog ulja i ribnjake.

Glowworm (Lampyris noctiluca) ima još jedan problem - ženke ne lete, što znači da ne mogu jednostavno otići na novu lokaciju kada njihovo stanište proguta predgrađe, komercijalni usjev ili seoski put.

Od 10 mogućih pokretača izumiranja, stručnjaci su smatrali gubitak staništa glavnom prijetnjom svuda - osim istočne Azije i Južne Amerike. U te dvije regije umjetna svjetlost smatra se najvećom prijetnjom.

„Pored toga što narušava prirodne bioritme, svjetlosno zagađenje zaista narušava rituale parenja svitaca“, rekao je koautor Avalon Owens.

Mnoge vrste svitaca ovise o njihovoj sposobnosti da osvijetle kako bi pronašli i privukli prijatelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije