U Meksiku ubijaju ljude koji pokušavaju spasiti leptire

Radiosarajevo.ba
U Meksiku ubijaju ljude koji pokušavaju spasiti leptire
Screenshot/BBC / Sahrana ubijenom aktivisti

Drugi aktivista koji se borio za očuvanje leptira monarha i šume u kojoj borave pronađen je mrtav u Meksiku.

Raúl Hernández radio je kao vodič u svetištu leptira u državi Michoacán, piše BBC

Na njegovom tijelu pronađeni su tragovi premlaćivanja i povrede glave, a pronađeno je dva dana nakon sahrane Homera Gómeza.

Gómez je upravljao svetištem leptira monarha u istoj državi i primao je prijetnje, kazala je njegova porodica.

Nestanak još jednog zaštitnika okoliša u Meksiku

Šta se desilo?

Raúl Hernández (44) nestao je u ponedjeljak, 27. januara. Otišao je s posla kao i obično, a posljednji put je viđen u podne u selu El Oyamel. 

Njegovo tijelo pronađeno je šest dana kasnije na vrhu brda u svetištu leptira monarha El Campanario. Forenzičari su rekli da je njegovo tijelo bilo prekriveno modricama i da je imao duboku ranu u glavi. Istraga o njegovoj smrti je u toku.

Strahuje se da je njegova smrt povezana sa smrću Homera Gómeza, koji je nestao na istom području 13. januara.

Tijelo Gómeza pronađeno je u bunaru 29. januara. Njegova porodica saopćila je da je prije njegovog nestanka aktivista primio prijetnje s upozorenjem da će zaustaviti kampanju protiv ilegalne sječe drva. 

Bio je neumoran pobornik očuvanja leptira monarha i borovih šuma i jela, gdje borave. Svetište kojim je upravljao otvorio je u novembru kao dio strategije za zaustavljanje ilegalne sječe šuma na tom području, što je ključno stanište za vrstu.

Zvaničnici su u početku rekli da na njegovom tijelu nije bilo tragova nasilja, ali post mortem pregled je otkrio da je pretrpio udarac glavom prije nego što se utopio u bunaru.

U Meksiku je stopa ubistava porasla posljednjih godina i službene brojke govore da je 2019. imala najvišu stopu zabilježeno ikad, sa 34.582 zabilježenih ubistava, piše BBC

Za mnoge se vjeruje da ih provode kriminalne bande koje ubijaju sve koji bi mogli ometati njihove ilegalne aktivnosti, u rasponu od trgovine drogom i ljudima do iznude, sječe i rudarstva.

Šta je posebno kod leptira monarha?

Naučnici su bili fascinirani narandžastim i crnim leptirima zbog toga što svake godine prelete ogromnu udaljenost kako bi prezimili u Meksiku - najduža migracija bilo kojeg insekta.

Istraživači su otkrili da leptiri svake godine koriste svojevrsni "unutrašnji solarni kompas" koji ih vodi tokom leta iz Kanade i SAD-a do istog područja na granici između države Michoacán i države Meksiko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije