Na svom imanju uzgojio ogromnu tikvu tešku 90 kilograma

Anadolija
Na svom imanju uzgojio ogromnu tikvu tešku 90 kilograma
Čuda prirode sve su češća ovih dana u cijelom svijetu i nerijetko nailazimo na nevjerovatne pojave. Tako je bilo i na imanju Adema Duymaza iz Turske koji je, vjerovali ili ne, uzgojio tikvu tešku čak 90 kilograma.

Ovaj 61-godišnji zemljoradnik, koji živi u mjestu Fatsa, na turskoj obali Crnog mora bio je i sam iznenađen kada je na svom imanju pronašao neobično veliku tikvu obima 220 centimetara, javlja Anadolija.

Svojom veličinom ova tikva začuđuje mnoge, kako stanovnike naselja u kojem Duymaz živi, tako i sve one koji su je ikada vidjeli, a kako Duymaz tvrdi nevjerovatno je bilo kada su tikvu, koju je posadila njegova supruga, nosile čak četiri osobe.

“Tikvu su željeli kupiti vlasnici nekoliko prodavnica, ali ne želim je prodati, a ne namjeravam je ni pojesti. Izložit ću je ispred kuće kao ukras”, istakao je Duymaz, koji nije koristio nikakva vještačka gnojiva prilikom uzgoja ovog povrća.

Kako kaže, namjerava uzeti sjeme i sljedeće godine ponovo posijati ovu vrstu tikve.

Čak i neki od najstarijih stanovnika ovog naselja, kao što su Naile Duymaz (80) i Sevket Top (65), kazali su kako su iznenađeni veličinom ove tikve i kako nikada nisu vidjeli nešto slično tokom cijelog svog života, iako su mnogo vremena proveli baveći se poljoprivredom.

Ipak, ovo nije prva džinovska tikva u Turskoj kojoj su se čudlii mnogi te, prema tvrdnjama Ibrahima Ethema Kibara, predsjednika Poljoprivredne komore Fatse, najveću tikvu do sada u ovoj zemlji vidjeli su u provinciji Sakarya, na sjeverozapadu zemlje, a ta tikva bila je teška nevjerovatnih 450 kilograma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije