Na krovu pariške zgrade se nalazi jedna od najvećih urbanih farmi na svijetu

Radiosarajevo.ba
Na krovu pariške zgrade se nalazi jedna od najvećih urbanih farmi na svijetu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Jedna od najvećih gradskih farmi u svijetu se nalazi u Parizu. Smještena je na krovu zgrade, piše britanski list The Guardian.

Nalazi se na sjeverozapadu francuske prijestolnice. Cijela površina krova je prekrivena biljkama. Najveća je gradska farma u Evropi, te će biti jedna od najvećih gradskih farmi, koje se nalaze na krovu objekta, u svijetu.

Rad farme će početi u proljeće sljedeće godine. Na njoj će se uzgajati više od 30 vrsta biljki. Godišnje će se proizvoditi jedna tona voća i povrća. Radit će 20 ljudi. Plodovi će se organski uzgajati.

"Cilj nam je da razvijemo farmu koja će u svijetu biti prepoznata kao način održive proizvodnje. Koristit ćemo kvalitetne proizvode koje ćemo prirodno ugajati u srcu Pariza", rekao je osnivač kompanije Agripolis Pascal Hardy.

Farma se nalazi na krovu objekta koji se trenutno preuređuje. U njemu će biti restoran koji će moći ugostiti 300 ljudi. Posluživat će se namirnice od voća i povrća koje se bude uzgajalo na farmi.

"Naši svježi proizvodi će biti dostupni građanima ovog dijela grada na različite načine... Nećemo koristiti pesticide ili hemikalije, tako da ćemo održati biodiverzitet", ukazao je Hardy.

Farma će biti mjesto edukacije, održavanja različitih radionica i drugih događaja.

The Guardian je podsjetio da ovakve farme nisu novost. Već postoje u Hagu, Detroitu i Šangaju. Karakteristično za parišku farmu će biti i zatvoreni sistem navodnjavanja.

Cilj vlasti ove metropole je da stotinu hektara bude prekriveno biljkama do 2020. godina odnosno da se koristi za uzgajanje različitih kultura. Ove godine je dio linije u podzemnoj željezničkoj stanici iskorišten kao farma, navodi The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije