Prva bioenergana u BiH: Od stajskog đubriva proizvode struju

Radiosarajevo.ba
Prva bioenergana u BiH: Od stajskog đubriva proizvode struju
Na stočnoj farmi “Gold MG” u Donjem Žabaru kod Šamca već dvije godine uspješno funkcioniše elektrana koja za proizvodnju električne energije koristi stajsko đubrivo.

Prema riječima vlasnika ove farme Gorana Mitrovića, riječ je o elektrani na biogas koja je još uvijek jedina ove vrste u BiH.

Za proizvodnju električne energije koristimo metan dobijen iz stajskog đubriva. Riječ je o ekološkoj i ‘čistoj’ struji. Trenutno se u našem pogonu, koji se prostire na gotovo pet hektara zemljišta, proizvodi oko jedan megavat električne energije po jednom satu, što je dovoljno da se podmiri čak četvrtina potreba općine Šamac za električnom energijom”, pojasnio je ovaj uspješni preduzetnik za “Glas Srpske” dodajući da je planirao u narednom periodu ovu proizvodnju povećati za dodatnih pola megavata.

U čitav ovaj projekat Mitrović je uložio oko šest miliona maraka, te dodatnih šest u izgradnju energane koja proizvodi toplotnu energiju.

“Elektrana radi punim kapacitetom i efikasnija je od sličnih u regionu za čak 10 posto. Za njen rad su potrebne ogromne količine stajskog đubriva. Dobar dio ovog stajnjaka dobijem na svojoj farmi, jer godišnje uzgojim od 10.000 do 12.000 junadi i više od 3.000 svinja, ali jedan dio i uzimam od lokalnih proizvođača”, kaže Mitrović ističući da je izračunao kako za proizvodnju jednog kilovata električne energije potrebno imati pet do šest junica, a za proizvodnju koju on trenutno ima od 7.000 do 8.000 grla stoke.

Na ideju da uđe u ovaj projekat i višemilionsku investiciju natjerala ga je nužda, jer nije znao šta da radi sa ogromnim količinama stajnjaka, koji je trebalo bezbjedno zbrinuti kako ne bi zagađivao životnu sredinu.

Odlučio sam napraviti bioenerganu, i to je bio pravi potez, jer je korist bila višestruka. Od metana dobijenog od ovog đubriva danas proizvodim struju, toplotnu energiju, ali i dobijam tečni stajnjak koji onda kroz sistem za navodnjavanje ide na njive.

Više ne koristim umjetna đubriva, a uspio sam se riješiti i ovog balasta koji sam imao - naglasio je Mitrović.

U posjedu 550 hektara zemljišta

Pored tova junica i svinja, firma “Gold MG” se bavi i proizvodnjom stočne hrane, a ima i silose za obradu soje.

U njenom posjedu se nalazi oko 550 hektara obradivog zemljišta, od čega se nešto manje od polovine nalazi pod sistemima za navodnjavanje.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije