Muškarac nije spavao rekordnih 264 sati: Evo kakve je posljedice imao

2
Radiosarajevo.ba
Muškarac nije spavao rekordnih 264 sati: Evo kakve je posljedice imao
Foto: Collage / Randy Gardner

Daleke 1963. godine, dva prijatelja, 17-godišnjak Randy Gardner i njegov prijatelj Bruce McAllister, odlučili su da temelje svoj školski naučni projekat na istraživanju spavanja.

Njihov cilj bio je oboriti svjetski rekord u ostajanju budnim kako bi saznali kako nedostatak sna utječe na ljudski mozak. Iako su planirali istraživati paranormalne sposobnosti, brzo su prešli na utjecaj nedostatka sna na kognitivne sposobnosti i to proveli na košarkaškom terenu.

Randy Gardner preuzeo je izazov i odlučio ostati budan što je duže moguće, nadmašujući tadašnji rekord od 260 sati. Kako bi pratili njegovu izvedbu, u pomoć su pozvali istraživača spavanja Williama Dementa sa Univerziteta Stanford.

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Pratite uživo olujno nevrijeme koje stiže u Bosnu i Hercegovinu: Pročitajte i novu BHmeteo prognozu

Uprkos fizičkoj spremnosti Randyja, nakon tri dana bez sna počeo je osjećati probleme s koncentracijom, gubitkom pamćenja te nizom mentalnih izazova poput neraspoloženja, paranoje i halucinacija.

Eksperiment je završen nakon 11 dana, kada je Randy oborio rekord. Iako je brzo zaspao nakon iskustva, nije imao značajne kratkoročne posljedice. Ali, tokom decenije suočavao se s nesnosnom nesanicom. Gardner je opisao svoje iskustvo, ističući da mu je bilo teško biti u blizini ljudi te da je to bilo kao produžetak onoga što je radio prije 50 godina.

U razgovoru s NPR-om, Gardner je rekao: "Spavao sam nešto više od 14 sati. Sjećam se kad sam se probudio, bio sam ošamućen, ali nimalo ošamućeniji od normalne osobe". Srećom, činilo se da tinejdžer nije imao većih kratkoročnih problema zbog završetka naučnog projekta. Ipak, kasnije je priznao da ga decenijama muči nesnosna nesanica.

Objasnio je: "Bilo mi je grozno biti u blizini ljudi. Sve me uznemiravalo", javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije