Možemo li se stvarno prehladiti ako pokisnemo?

0
Radiosarajevo.ba
Možemo li se stvarno prehladiti ako pokisnemo?
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Kiša

Prehlade ne uzrokuje koša, već virusi, ali istraživanje iz 2022. godine pokazalo je da snižena tjelesna temperatura negativno utiče na naš imonološki sistem što povećava šanse da se prehladimo.

Zaključak je jasan - podložniji smo virusima koji uzrokuju prehlade ako nam imunološki sistem oslabi, a kiša i bivanje na hladnoći dok smo mokri od kiše snižava našu tjelesnu temperaturu što crpi imunitet.

Prema tome, kiša nas ne može prehladiti, ali može povećati vjerovatnost da ćete se prehladiti ako dođete u kontakt s određenim virusima.

Novi nemiri: Deseci uhapšeni tokom protesta u američkim kampusima

Novi nemiri: Deseci uhapšeni tokom protesta u američkim kampusima

Postoji više od 200 različitih virusa koji uzrokuju prehladu. Ovi zarazni virusi mogu se prenijeti zrakom i bliskim fizičkim kontaktom. Prehlada se također može proširiti kada osoba dotakne usta, oči ili nos rukama nakon što je došla u kontakt s klicama.

Mogućnost da se prehladite možete smanjiti ukoliko često perete ruke, ne dijelite hranu, pića i kućanske potrepštine s ljudima koji su prehlađeni, ili sumnjate da su, izbjegavate nepotrebno dodirivanje očiju i usta, uravnoteženo se hranite, redovno vježbate i dovoljno spavate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije