Mohammed tvrdi da nakon transplantacije nije dobio samo srce - već i emocije

1
Anadolija
Mohammed tvrdi da nakon transplantacije nije dobio samo srce - već i emocije
Foto: Anadolija / Mohammed tvrdi da je nakon transplantacije srca dobio i emocije donora

Jordanac Mohammed Khalifa tvrdi da je nakon transplantacije srca počeo osjećati emocije osobe koja mu je bila donor organa.

Ovaj 31-godšnjak iz Amana razbolio se 2013. godine, kada su mu ljekari dijagnosticirali začepljenje koronarne arterije i nakupljanje tečnosti u plućima zbog srčanih problema.

Nakon 24-dnevne hospitalizacije u bolnici “Princ Hamza“ i Centru za srce u Amanu, Khalifa je otpušten kao srčani bolesnik i uz ljekarsku preporuku da više ne radi, ne zamara se i da izbjegava sol. Dnevno je uzimao po šest lijekova.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Khalifa je u razgovoru s novinarom AA istakao da je po izlasku iz bolnice nastavio život kao da je zdrav i da je sa prijateljima putovao dok se 2014. godine ponovo nije pogoršalo njegovo stanje i ponovo je hospitaliziran i otpušten iz bolnice uz iste ljekarske preporuke.

“Moje raspoloženje je bilo jako loše. Bio sam toliko očajan da sam počeo više pušiti. Moja porodica me je podržala da se izvučem iz ovog lošeg raspoloženja. Onda sam upisao kurs za televizijsku produkciju i počeo da radim“, rekao je Khalifa.

Njegovo zdravstveno stanje se i dalje pogoršavalo i doktori su ga upozoravali da mu je transplantacija srca jedini spas.

Jordanski mladić je 2018. godine počeo živjeti kod prijatelja kako bi se izvukao iz depresije i lošeg raspoloženja, ali za nekoliko dana se vratio kući.

“Želio bih da ispričam posebno o tom danu. Vratio sam se kući. Zatim sam uzeo abdest i klanjao. Iskreno sam se molio Allahu. Pročitao sam Kur'an, Zatim sam otišao u svoju sobu. Pola sata kasnije se dogodilo bukvalno čudo. Doktor je pozvao mog oca i rekao da su pronašli srce donora. Zvali su me na transplantaciju srca“, rekao je Khalifa.

Napominjući da je insistirao na transplantaciji, uprkos prigovorima majke, Khalifa je rekao da je na operaciju otišao s mnogo nade i visokim moralom.

Zahtjevna operacija trajala je dva i po sata, a Khalifa je kazao da je nakon operacije prvo poželio da vidi majku i popije čašu vode.

“Mnogo sam plakao dok sam normalno pio vodu, što prije operacije godinama nisam mogao“, istakao je Khalifa koji se četiri mjeseca oporavljao u bolnici i još nekoliko mjeseci kući, ali bez direktnih kontakata s ljudima zbog ugroženosti njegovog imuniteta.

Donor je bila nastavnica engleskog jezika koja je preminula u 38. godini, a Khalifa je insistirao da upozna njenu porodicu.

Naglasio je da je osjetio neviđeno olakšanje kada je otišao u kuću donorkine porodice, a posebno ga se dojmila bliskost koju je osjetio s njenom majkom.

Navodeći da majka donorke nije znala da on dolazi, Khalifa je rekao da mu je pri prvom susretu kazala da osjeća prisustvo nekog veoma bliskog. Bio je iznenađen kada mu je rekla da joj je kćerka voljela arapsku hranu, kus-kus i crnu kafu.

“Nakon operacije sam doživio nekakvu transformaciju i od tada volim kus-kus i crnu kafu. Možda to nije naučno dokazano, ali nakon operacije sam počeo da osjećam veliku bliskost i slične emocije sa porodicom donora“, pojasnio je Khalifa.

Istakao je da poslije operacije ima dosta slične emocije i sa sestrom bliznakinjom donorke.

“Nedavno sam imao probleme sa lošim raspoloženjem. Kada sam nazvao donorkinu sestru, saznao sam da i ona ima istih psihičkih problema zbog situacije na poslu“, rekao je Khalifa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije