Bori se s virusom od aprila: 28-godišnjakinji transplantirali oba plućna krila

Radiosarajevo.ba
Bori se s virusom od aprila: 28-godišnjakinji transplantirali oba plućna krila
Foto: CNN / Mayra Ramirez

Mayra Ramirez kaže da je pomno poštivala sve mjere opreza, a onda je primljena u čikašku bolnicu sa simptomima koronavirusa.

Ova 28-godišnjakinja je stigla u Hitnu pomoć 26. aprila i za svega nekoliko minuta - dajući joj jedva dovoljno vremena da nazove svoju obitelj - počelo je njeno mučno iskustvo.

"Sve čega se sjećam bilo je da su me uspavali prije intubiranja, a onda je došlo šest sedmica isključivih noćnih mora", rekla je za CNN. "Često sam sanjala da se utapam, vjerovatno jer nisam mogla disati."

Koronavirus je teško razorio njeno tijelo: pluća su joj bila nepovratno oštećena, a drugi organi počeli su propadati, rekla je. Nakon što je provela više od mjesec dana na respiratoru, njena je obitelj doputovala iz Sjeverne Karoline kako bi se pozdravili jer su, kaže, liječnici objavili da nisu sigurni hoće li preživjeti.

Ipak, postojala je jedna opcija da joj spasi život: dvostruka transplantacija pluća.

"Bez transplantacije ne bi preživjela", rekla je dr. Ankit Bharat, čelnica torakalne hirurgije u Chicagu, dodajući da je Ramirez imala višestruke komplikacije povezane s virusom.

Činjenica da je bila mlada i zdrava, kaže, učinila ju je dobrim kandidatom za rijetki postupak.

"Gledala sam u sebe i nisam mogla prepoznati svoje tijelo", kazala je Ramirez, nakon što se probudila u bolnici. "Nisam mogla razgovarati, jedva sam podigla prst, nisam se mogla pomjerati. Jako me boljelo, bila sam strašno zbunjena."

Ramirez je sada prva Amerikanka koja je prošla ovaj postupak nakon borbe s koronavirusom, navodi se u priopćenju Northwestern Medicine. Prošlo je gotovo dva mjeseca od operacije i ona se oporavlja kod kuće. Kaže da je još slaba i teško se diše.

Ona je jedna od više od 4,6 miliona Amerikanaca koji su zaraženi koronavirusom. Najmanje 154.860 ljudi je umrlo.

"Ovo nije prevara", rekla je. "Ovaj virus je stvaran, dogodilo mi se."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije