... / Japanski ljekari izveli transplantaciju pluća živog donora na zaraženom pacijentu

09. 04. 2021. u 11:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Žena iz Japana, čija je pluća ozbiljno oštetila COVID-19 primila je, kako kažu ljekari, prvu transplantaciju pluća na svijetu od živih donora do oporavljenog pacijenta sa koronavirusom.

Univerzitetska bolnica u Kjotu rekla je da je operacija trajala 11 sati, sa medicinskim timom od 30 članova radi transplantacije plućnog tkiva od supruga i sina.

Poznato je da COVID-19 uzrokuje ozbiljna oštećenja pluća kod nekih pacijenata, a ljudi širom svijeta, uključujući Sjedinjene Države, primili su transplantaciju pluća kao dio oporavka od bolesti.

Doktor Hiroshi Date, torakalni hirurg u bolnici koji je vodio operaciju, rekao je da to daje nadu pacijentima koji pate od teškog oštećenja pluća od COVID-19, prenosi CNN.

"Pokazali smo da sada imamo mogućnost transplantacije pluća od živih donora", rekao je na konferenciji za novinare u četvrtak.

Pacijent, identifikovan samo kao žena iz japanskog zapadnog regiona Kansai, oboljela je od COVID-19 krajem prošle godine i provela je mjesece na aparatu za održavanje života, navodi Univerzitetska bolnica u Kjotu.

Transplantacija mrtvih donora još uvijek je rijetka u Japanu, dok se živi donatori smatraju boljom opcijom, navodi se u izjavi bolnice.

Suprug i sin su u stabilnom stanju, a žena ostaje na intenzivnoj njezi, otprilike dva mjeseca.

U junu prošle godine američki hirurzi izveli su uspješnu dvostruku transplantaciju pluća pacijentu COVID-19, za kojU se vjeruje da je prva takva operacija u zemlji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)