! / Strašan slučaj u SAD: Žena umrla od korone, "zarazila" je transplantirana pluća

21. 02. 2021. u 14:31:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Jedan nesvakidašnji slučaj zabilježen je u SAD, a o njemu su istraživači izvijestili u izvještaju koji je objavio American Journal of Transplantation.

Jedna žena iz Michigana oboljela je od COVID-19 i umrla je prošle jeseni nakon što su joj transplantirana pluća od donatora za kojeg se kasnije ispostavilo da ima - virus.

Incident je možda prvi dokazani slučaj u SAD u kojem se koronavirus prenosio transplantacijom organa, kažu istraživači u izvještaju.

"Apsolutno ne bismo koristili ta pluća da smo imali pozitivan COVID test", rekao je dr. Daniel Kaul, direktor Službe za transplantacijske infektivne bolesti na Medicinskoj školi Univerziteta u Michiganu i jedan od koautora studije, za Kaiser Health News.

Dodao je da su uradili sve prethodne preglede kao i inače.

Donator je bila žena koja je umrla nakon što je pretrpjela tešku ozljedu mozga u saobraćajnoj nesreći, piše New York Post.

Primatelj je imao hroničnu opstruktivnu bolest pluća i operisan je u Univerzitetskoj bolnici u Ann Arboru.

Uzorci iz nosa i grla prikupljeni od davatelja i primatelja imali su negativan test na COVID-19.

Međutim, tri dana nakon operacije, žena je razvila visoku temperaturu, nizak krvni pritisak, teško disanje i infekciju pluća, naveli su istraživači.

Liječnici su odlučili testirati je na COVID-19 nakon što je žena ušla u septički šok. Tečnosti uzete iz pluća takođe su testirane i rezultati su pozitivni.

"Istorija dobijena od porodice [donatora] nije otkrila istoriju putovanja ili bilo kakvu nedavnu temperaturu, kašalj, glavobolju ili proliv", objavljeno je u studiji.

"Nepoznato je da li je davalac bio nedavno izložen osobama za koje se zna ili se sumnja da su zaražene SARS-CoV-2", navodi se nadalje.

Četiri dana nakon operacije, hirurg koji je rukovao plućima davaoca takođe je bio pozitivan, ali se kasnije oporavio.

U međuvremenu, stanje primaoca transplantacije brzo se pogoršalo. Žena je umrla 61 dan nakon operacije.

Kaul je zaključio da slučaj u Michiganu dokazuje da je potrebno opsežnije uzorkovanje organa prije  transplantacije, posebno u regijama u kojima ima više slučajeva COVID-19.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)