Misterij u Srbiji: Arheolozi našli demonske kletve, stare 2000 godina

Misterij u Srbiji: Arheolozi našli demonske kletve, stare 2000 godina
Arheolozi u Srbiji pokušavaju dešifrirati misteriozne natpise na tankim listićima zlata i srebra koji su pronađeni pokraj kostura starih gotovo 2000 godina.

U sjevernoistočnoj Srbiji, na lokaciji na kojoj se nekad nalazio rimski grad Viminacium, kosturi su pronađeni nedaleko velike elektrane na ugljen u Kostolcu, a veliko otkriće dogodilo se prošle sedmice kad je ekipa predvođena arheologom Miomirem Koraćom pronašla dva olovna medaljona u kojima su bili natpisi na grčkom alfabetu, u jednom zlatni, a u drugome srebrni.

 

Na natpisima su zamijetili nekoliko imena demona koje se povezuje s vjerovanjima na teritoriju današnje Sirije.

 

“Ovo su prvi medaljoni tog tipa koji su pronađeni u Srbiji, ali slični su pronađeni u drugim državama", rekao je jedan od arheologa u ekipi Ilija Danković, piše Index, te nadodao kako su na takvim natpisima često u pitanju bile ljubavne čini, ali i mračne kletve poput "Neka ti tijelo bude mrtvo i teško kao olovo".

 

"Bio je običaj da se ovakve čini ili čarolije zakopaju uz osobe koje su umrle nasilnom smrću i to zbog vjerovanja da njihove duše nemaju više mira pa imaju veće šanse da naiđu na neke demone i bogove te njima prenesu svoje želje", zaključio je Danković.

 

Vjeruje se da je na lokaciji "skriveno" oko 10 hiljada grobova te se čekaju daljnja iskapanja i nalazi, a u međuvremenu su dosadašnja otkrića privukla pažnju međunarodne javnosti, pa o njima piše i slavni Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije