Pronađena kraljevska grobnica koja je pripadala civilizaciji Maja

AA
Pronađena kraljevska grobnica koja je pripadala civilizaciji Maja
Arheolozi su u Belizeu pronašli možda i najveću do sada kraljevsku grobnicu u ruševini staroj više od jednog stoljeća koja je pripadala narodu Maja, domorocima te države na obali Karipskog mora, prenosi Anadolu Agency (AA).
Grobnica Maja pronađena je u Xunantunichu, gradu na rijeci Mopan u zapadnom Belizeu. Riječ je o strukturi piramidalnog oblika s centralnim stepeništem gdje su pronađeni ostaci nekoliko muškaraca starih između 20 i 30 godina. 

Arheolog Jaime Awe istakao je kako su tijela mladića bila zakopana u položaju u kojem su njihove glave bile na jugu. Naglasio je da su im tijela bila mišićava, te da je potrebno više analiza kako bi se utvrdio njihov  identitet, zdravlje i uzrok smrti. 

Osim ljudskih ostataka pronađeni su ostaci jednog jaguara te jelena, ogrlice i 36 keramičkih posuda. 

Civilizacija Maja kao srednjoamerička civilizacija, poznata je po najrazvijenijem pisanom jeziku Americi, kao i po umjetnosti, arhitekturi, te usavršenoj matematici i astronomiji. Maje su napravile vlastiti precizan kalendar, a ostavili su zapanjujuće veliki broj simboličkih umjetničkih djela i impresivne arhitekture.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije