Sakirin džamija, prva koju je dizajnirala žena

Radiosarajevo.ba
Sakirin džamija, prva koju je dizajnirala žena
Istanbul je oduvijek most između Evrope i Azije.

Grad nevjerovatne historije različitih osvajača, religija i porijekla. Broji preko 3.000 džamija, pa se ezan može čuti u skoro svakom kutku Istanbula, koji dolazi s munara različitih oblika i dizajna.

Džamija Sakirin otvorena je za posjetioce i vjernike 7. maja 2009. godine, projekt je Fondacije Sakir, u znak sjećanja na Ibrahima i Semihu Sakir.

Projekt i konstrukcija je jedinstven. Dizajnirala ju je Zeynep Fadilioglu, bliska rodica para Sakir, i prva žena koja je dizajnirala džamiju, piše Mvslim.com.

Odrasla u Istanbulu, Zeynep je oduvijek osjećala utjecaj moderne i tradicionalne mješavine u ovom velikom gradu. Prije džamije dizajnirala je noćne klubove, hotele, restorane, prodavnice, a džamija Sakirin je njen prvi veliki projekt.

Tokom konstruiranja, konsultirala se s historičarima i teolozima, kako ne bi pogriješila praveći mjesto za vjernike.

“Možda je boja, ili tekstura, ili forma. Ali svaki komad koji sam dizajnirala ima istu povezanost s tradicijom“, rekla je.

Izvana je dizajn uglađen, metalni i siv što daje modernu vibraciju savremene arhitekture.

Ono što čini džamiju Sakirin jednistvenom za vjernike, prema Zeynep, je poniznost koju osjećate pod velikom kupolom, sigurnost ispod velike kupole, ogromni prozor umjesto zidova, zamršeno svjetlo koje vas miluje "poput stranica Kur'ana".

Veliki luster je jedinstven jer svjetlost pada i simbolizira refleksiju vjernika koji se moli, da "Allahova svjetlost pada na vjernika poput kiše". Na prstenovima lustera ispisano je 99 Allahovih imena i ime džamije koje doslovno znači "oni koji su zahvalni Bogu" na arapskom jeziku.

S obzirom na to da je ovo prva džamija koju je dizajnirala žena, dio za žene je također poseban, nalazi se na prvom spratu s prelijepim pogledom na kapljice svjetlosti koje padaju s lustera.

Sakirin džamija stoji kao zapanjujući rezultat spoja prošlosti i sadašnjosti, Zapada i Istoka, elegancije modernizma i tradicionalnih ukrasa, jedinstvenih te vrste, a ima jednu zajedničku stvar sa svim ostalim bogomoljama: spokoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije