Ovim užasima plaše djecu: 7 najstrašnijih “babaroga” na svijetu

Radiosarajevo.ba
Ovim užasima plaše djecu: 7 najstrašnijih “babaroga” na svijetu
/ Namahage, Foto: Japanbash
d kad je svijeta i vijeka, roditelji plaše djecu kojekakvim čudovištima kako bi se klonila puno opipljivijih opasnosti. Koliko je to dobro, to je sasvim druga priča...

Posebno kad si odrasli puste mašti na volju, a čudovišta o kojima pričaju svom najdražem malom zlatu preplašila bi i Chuckyja i Freddieja Krugera.

 

Australska krznata demonska žaba s krakovima

 

Svi znamo koliko su stvarne kreature Australije doista strašne – eh sad zamislite kakve su im tek “babaroge”. Kako se ne bi otišla igrati u divljinu, aboridžinska djeca tako slušaju o Yara-ma-zha-whou. Čovjek-žaba velik kao dijete pokriven je crvenim kznom. Umjesto ruku ima krakove hobotnice te usta bez zuba, nalik na kljun hobotnice. Prema legendi, vreba u krošnji smokve te skače na djecu. Krakovima s prijanjalkama im posiše krv, nakratko ostavi te se vrati i i cijele ih proguta. Povrati ih, samo manje no što su bili i pokrivene crvenim krznom. Vrenemom, i oni počinju gubiti zube, rastu im krakovi i da, pogodili ste, postaju Yara-ma-zha-whou.

 

Namahage

 

Dok zapadni svijet derneči do besvijesti, roditelji u Japanu se 31. decembra odjenu kao čudovišta i obilaze sela. Nešto kao koledari. Jedino ne čestitaju djeca nego odrasli. I ne čestitaju nego prijete da će oteti djecu zbog svih zločestoća u prošloj godini. Roditelji, naravno, sudjeluju u svemu, štite djecu i govore kako će sigurno biti bolja iduće godine.

 

Cuco

 

Misteriozno biće popularno u španskom govornom području pojavljuje se u raznim narodnim pjesmicama i uspavankama. Jer ništa neće uspavati dijete tako dobro kao prijetnja čudovištem koji jede malu, nemirnu djecu. Iako se pojavljuje u uspavankama, ništa ne sprečava roditelje da ga iskoriste i kada dijete ne želi jesti, razbilo je vazu…

 

Babaroga, Baba Jaga

 

Djeca se plaše nepoznatih staraca – izborani su, lice im izgleda “čudno” i sve u svemu, jako su dobra podloga za plašenje. U engleskoj, djecu se plaši Crnom Annis koja živi u pećini (koju je iskopala vlastitim čeličnim kandžama), a kožu zločeste djece nosi kao haljinu. Slavenska Baba Jaga živi u plešućoj kolibi na kokošjim nogama i leti u velikom kotlu kako bi otimala dječicu. Naša Babaroga (osim što je baba koja ima rogove) isto živi u špilji te noću izlazi i vreba zločestu djecu. Prema nekim legendama strpa ih u vreću kako bi ih na miru pojela, prema drugima uđe kao duh kroz pukotine na stropu i pogosti se na licu mjesta.

 

Kappa

 

Jedno od starijih i poznatijih japanskih čudovišta. Ostatak svijeta lijepo djeci objasni kako ne smiju blizu vode jer će se utopiti. Japanci osmisle vodenog goblina koji ubija nestašnu dječicu tako da im posiše crijeva. Kroz anus. I dan danas, table upozorenja uz jezera prikazaju Kappu.

 

Le Père Fouettard

 

Dok svetog Nikolu u Hrvatskoj prati Krampus (mit porijeklom  iz Bavarske), u Francuskoj, ali i drugim zemljama, Djeda Mraza prati “Tata bič”. Priča ide ovako: Gostioničar očajan zbog dugova sreo je trojicu dječaka koji su izgledali kao da su iz bogatih obitelji. On ih je ubio, ali, Djed Mraz ga je uhvatio na djelu, oživio djecu, a psihopata zarobio. I zaposlio ga kao pomoćnika koji zločestoj djeci daje komad ugljena i dobrano ih namlati.

 

Egipatski kuhar djece

 

Abo Ragl Ma Slokha, “čovjek spaljene noge” lovi djecu i živu ih kuha. Zato jer mu je spaljena jedna noga. Kako se to dogodilo? Ni on nije slušao mamu kao dijete. Pa sad mrzi svu neposlušnu djecu te ih želi naučiti lekciju. Tako da ih skuha i oglođe kosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije