Poljubac Prirode: Biljka ljudskih usana očarava svijet

Radiosarajevo.ba
Poljubac Prirode: Biljka ljudskih usana očarava svijet
Neobičan cvijet pod nazivom Psychotria elata, privlači pažnju ljubitelja cvijeća zbog svog neobičnog izgleda – oblika ljudskih usana.

Zovu je i poljubac prirode, mladin poljubac, biljka vrelih usana, pripada rodu Psichotria, sadrži oko 2.000 vrsta i jedna je od najvećih rodova cvjetnica.

Neke vrste su ugrožene ili im prijeti izumiranje zbog masovnih sječa šuma, naročito vrstama iz centralne Afrike i Pacifika, piše Aura.

Iako se o njoj ne zna mnogo, postala je popularna zbog svog krajnje neobičnog izgleda koji zaista podsjeća na ljudske usne.

Ovo tropsko drveće najčešće se može naći u kišnim šumama zemalja Centralne i Južne Amerike, kao što su Kolumbija, Kostarika, Panama i Ekvador.

U jednom stadiumu, kada otvara cvijet, samo na kratko vrijeme, on izgleda kao ljudske usne. Nešto kasnije, potpuno otvara svoj cvijet i izlaže svoje organe za reprodukciju. Tada svojom jarko crvenom bojom privlači najčešće kolibrije i leptire, da bi je oprašili.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije