Metalnim vratima ogradili plažu u Hrvatskoj, zaključali ih, a onda su stigli redari

0
Radiosarajevo.ba
Metalnim vratima ogradili plažu u Hrvatskoj, zaključali ih, a onda su stigli redari
Foto: Printscreen / Konferencija za medije

Na plaži Peharovo u Lovranu došlo je do kontroverze kada su članice stranke Možemo! upozorile na uzurpaciju dijela plaže ispred vile Belmond.

Pomorski redar Općine Lovran intervenisao je nakon njihove konferencije za novinare, izdavši nalog za uklanjanje zaključanih metalnih vrata koja su sprječavala pristup građanima, rekao je Simonič i dodao da je to bila greška iznajmljivača vile, koji je svojevoljno zaključao vrata i stavio lokot te onemogućio pristup plaži s kopna.

Na pitanje zašto to nije učinjeno ranije, Simonič je odgovorio kako nisu imali saznanja da su vrata sada stalno zatvorena jer je taj prolaz ranije bio otključan.

Umro Zdravko Kandić, optužen za ubistvo blizu 100 Bošnjaka na području Nevesinja

Umro Zdravko Kandić, optužen za ubistvo blizu 100 Bošnjaka na području Nevesinja

Načelnik Bojan Simonič potvrdio je da su vrata tamo postojala dugi niz godina, ali da su nedavno zaključana zbog iznajmljivanja vile. Incident je potaknuo raspravu o primjeni zakona o pomorskom dobru te odgovornosti lokalnih vlasti u zaštiti javnih prostora.

Članice Možemo! kritiziraju nečinjenje lokalne i državne vlasti te upozoravaju na širu problematiku uzurpacije pomorskog dobra u Hrvatskoj.

Rekle su da "lokalna vlast u Lovranu već godinama dopušta uzurpaciju pomorskog dobra, gdje su vlasnici fizički ogradili dio plaže ispred ville Belmond i onemogućavaju građanima pristup, dok u isto vrijeme tvrde kako je jedini mogući pristup plaži s mora."

"Dok stojimo na javnoj plaži Peharovo u Lovranu, vidimo da to nije istina i da bi bilo sasvim moguće plaži ispred vile pristupiti s kopna, s javne površine, da vlasnici vile nisu ogradili prilaz, izradili voltu i stavili metalna, uvijek zaključana vrata, kako bi spriječili neželjene goste", rekla je Morena Lekan, vijećnica Županijske skupštine.

Pogledajte fotografije na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije