Prekinut trend pada u susjedstvu: Ovo su zanimanja koja su traženija u odnosu na prošlu godinu

0
Radiosarajevo.ba
Prekinut trend pada u susjedstvu: Ovo su zanimanja koja su traženija u odnosu na prošlu godinu
Foto: Pixabay.com / Ilustracija / Konobarica

Indeks slobodnih radnih mjesta OVI u junu je na godišnjoj razini porastao za 0,4 posto, čime je prekinut petomjesečni trend njegova pada, objavio je u utorak Ekonomski institut, Zagreb (EIZ).

"“Nakon pet uzastopnih mjeseci godišnje stope pada indeksa, u junu je OVI indeks na godišnjoj razini porastao za 0,4 posto. Desezonirani podaci potvrđuju blagi trend rasta i na mjesečnoj razini koji pratimo od aprila, a koji je u junu iznosio 0,4 posto u odnosu na prethodni mjesec", istaknuto je u objavi na internetskoj stranici EIZ-a.

No, kako napominju EIZ-ovi analitičari, indeks i dalje bilježi pad na polugodišnjoj razini. U prvoj polovini 2024. godine u odnosu na posljednjih šest mjeseci prethodne godine potražnja za radom je tako manja za 1,6 posto.

Nermin Nikšić: 'Čemu širenje panike? Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu'

Nermin Nikšić: 'Čemu širenje panike? Nećemo prodati Telekom i Elektroprivredu'

Prvih pet najtraženijih zanimanja ostalo je isto u odnosu na juni prošle godine – prodavač, konobar, kuhar, skladištar i vozač, koja su zajedno na godišnjoj razini generirala 1,1 posto rasta broja oglasa.

Najveće apsolutno smanjenje broja oglasa na godišnjoj razini u junu je zabilježeno u zanimanjima programer, radnik u proizvodnji i zidar, dok je najveće povećanje opaženo kod prodavača, medicinskih sestara i doktora/stomatologa.

Općina u BiH nudi platu od 3.000 maraka i besplatan smještaj

Općina u BiH nudi platu od 3.000 maraka i besplatan smještaj

Zanimanje koje je napravilo najveći pomak na ljestvici najtraženijih zanimanja je ono medicinske sestre, s 23. mjesta u junu lani na 14. mjesto u junu ove godine.

S druge strane, navodi se u EIZ-ovoj objavi, zanimanja programera i elektrotehničara su na istoj ljestvici pala za čak šest mjesta.

Udio oglasa u kojima se tražila srednja kvalifikacija, a koji je posljednjih mjeseci bio u porastu, u junu se stabilizirao na 65,4 posto, dok je udio oglasa s visokom kvalifikacijom blago porastao nauštrb oglasa s niskom kvalifikacijom.

Kompanija iz regije nudi platu i do 10.000 KM plus bonusi: Važna su ova tri uvjeta

Kompanija iz regije nudi platu i do 10.000 KM plus bonusi: Važna su ova tri uvjeta

Nadalje, udio oglasa u kojima se nudilo zaposlenje na neodređeno vrijeme značajnije je porastao u godinu dana, s 46,8 na 50,9 posto, ponajviše nauštrb ugovora na određeno, čiji je udio u junu pao na 38,7 posto.

Što se geografske raspodjele poslova tiče, dalmatinski kantoni su imali najveći pozitivan doprinos stopi rasta indeksa, za čak 2,7 postotnih bodova. Visokoj godišnjoj stopi rasta od čak 19,1 posto najviše su pridonijeli oglasi u kojima su se tražili prodavači, kuhari, medicinske sestre, skladištari i serviseri.

Centralna Hrvatska rastu ukupnog broja oglasa doprinijela je s 0,4 postotna boda, dok su sjeverni Jadran i istočna Hrvatska zabilježili pad broja oglasa, izvijestio je EIZ.

OVI – Online Vacancy Indeks, mjesečni je indeks online oglasa slobodnih radnih mjesta razvijen na Ekonomskom institutu u suradnji s portalom MojPosao, a svrha mu je pružanje pravovremenih informacija o trenutnom stanju potražnje za radom.

OVI indeks izrađuje se jednostavnim prebrojavanjem broja jedinstvenih novih oglasa čiji rokovi prijave završavaju u mjesecu za koji se indeks izračunava. S obzirom na to da se uzimaju oglasi objavljeni putem samo jednog portala, broj oglasa izražava se kao indeks (bazna godina je 2020.), piše Nacional.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije