Manijak u krevetu: Niko nije bio više seksualno poremećen od njega

Radiosarajevo.ba
Manijak u krevetu: Niko nije bio više seksualno poremećen od njega
Pinterest / Marquis de Sade/Ilustracija
Rođen 1740, Donatien Alphonse François, Marquis de Sade bio je francuski književnik.

Markiz je živio život pun divljačke strasti, pa ne čudi što ga se pamti kao jednog od seksualno najdevijantnijih ljudi u historiji.

Neupućeni ga pamte kao književnika, a poznavatelji kao bludnika - što je zasigurno i bio, posmatra li se njegov život. Bilo da mu se divili ili ga prezirali, mora se priznati da je živio kao niko drugi, piše Express.

Živeći u Parizu, De Sada su poznavale sve tamošnje prostitutke. Njegovo ponašanje prema njima je bilo toliko nasilno i ponižavajuće da su one čak i odlazile policiji.

Iako su te žene bile navikle na svašta, ono na što ih je prisiljavao izbezumilo ih je - od polijevanja vrućim voskom, umetanja raznih predmeta u vaginu i anus, bičevanja. Zbog toga je nekoliko puta bio pritvoren i ispitivan.

Prvi veliki skandal dogodio se na Uskrs 1768,  kad je De Sade s ulice pokupio Rose Keller - do danas nije ustanovljeno je li bila prostitutka -  uveo je u svoj stan, a onda izložio bolesnom seksualnom mučenju. Pobjegla je skočivši kroz prozor na drugom spratu .

De Sade je smatrao da najveći erotski užitak dolazi iz bola, pa se nije dao zaustaviti.

Godine 1772, u Marseilleu je, sa svojim slugom optužen za trovanje prostitutki, do kojeg je došlo korištenjem navodnog afrodizijaka, španske muhe. Te su godine, dvojica muškaraca, De Sade i njegov sluga, osuđeni na smrt u odsutnosti zbog sodomije i trovanja. De Sade je četiri djevojke zaključao u sobu, gdje su se međusobno bičevali i radili svakovrsne eksperimente.

Njegove knjige o nimfomanskim likovima serijskih ubojica nisu se baš sviđale Napoleonu, pa ga je proglasio seksualnim predatorom i ponovno strpao u zatvor.  Markiza su naposljetku članovi njegove obitelji proglasili ludim te je strpan u ludnicu.

Unatoč svim ograničenjima uspio je u umobolnici započeti seksualni odnos s 14-godišnjom djevojčicom. Ta je "veza" trajala pune četiri godine, sve dok De Sade nije naposlijetku umro 1814. u dobi od 74 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije