"Velika magla": Prirodna misteriozna pojava koja je ubila 12.000 ljudi

Radiosarajevo.ba
"Velika magla": Prirodna misteriozna pojava koja je ubila 12.000 ljudi
/ Foto: Science Alert
Možda se činjenica da naučnici istražuju događaj u atmosferi od prije 64 godine pomalo čudna, ali problemi iz prošlosti često mogu pomoći kod problema današnjice.

Takav je slučaj kod novog istraživanja na UniverzitetuTexas A&M. Ne samo da su uspjeli riješiti misteriozan slučaj iz 1952, nego su naišli i na otkrića koja bi mogla biti ključna u borbi protiv zagađenja zraka u modernim metropolama, piše Science Alert.

Magla ubica

Naime, godine 1952, u Londonu se pojavila velika magla. Spustila se 5. novembra, a podigla tek četiri dana kasnije. Za vrijeme magle umrlo je 12.000 ljudi, 150.000 završilo je u bolnici, a uginulo je i na hiljade životinja. Tačni uzroci nisu bili poznati sve do danas.

Kroz mjerenja sastava magle u Kini i laboratorijskih eksperimenata istraživač Renyi Zhang i njegov tim uspjeli su otkriti razlog: azotni dioksid hemijskom reacijom pretvarao je bezopasni sumporov dioksid u smrtonosnu sumpornu kiselinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije