Lude činjenice o poljupcima: Evo kakve veze imaju sa štakorima

0
Radiosarajevo.ba
Lude činjenice o poljupcima: Evo kakve veze imaju sa štakorima
Foto: Pixabay / Ilustracija

Poljupci su zadavali glavobolje kroz historiju, zahtijevaju snagu, imaju nevjerojatne zdravstvene prednosti i spašavaju živote.

Osim općepoznate činjenice o poljupcima - da može doprinijeti zaljubljivanju - postoji niz impresivnih zanimljivosti i sitnica o poljupcima, a koje vjerovatno niste znali.

Za ljubljenje je potrebna ozbiljna snaga mišića

Za koordinaciju jednog poljupca potrebno je 146 mišića, uključujući 34 mišića lica i 112 posturalnih mišića. Tim britanskih istraživača, Elaine Sassoon, Annabelle Dytham, Robert Scully i profesor Gus McGrouther s Rayne Instituta, iz Londona, proučavao je parove koji se ljube pod magnetskom rezonancom i otkrio da poljubac uglavnom uključuje orbicularis oris - mišić oko usta. Puno je korisnih stvari koje možete doživjeti od ljubljenja, ali jedna zanimljiva činjenica je da ljubljenje može pomoći u jačanju mišića lica.

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Lagumdžija održao snažan govor: Vlasti RS koriste metode ratnih zločinaca za rušenje institucija BiH

Vaš stil ljubljenja potječe iz maternice

Kada pogledate poljubac u bilo kojem holivudskom filmu, slici ili skulpturi, vidjet ćete parove koji se češće naginju udesno.

Zašto je tako - njemački istraživač promatrao je preko 100 parova i primijetio da je dvije trećine njih nagnulo glavu udesno. Naučna zajednica općenito teoretizira da ovaj instinkt potječe iz maternice kada prirodno nagnemo glavu udesno.

Žene masovno posjećuju ovaj spomenik: Otkriven i razlog zašto

Žene masovno posjećuju ovaj spomenik: Otkriven i razlog zašto

Zašto se ljubimo u usne - ljubimo se u usne jer je, jednostavnim rječnikom rečeno, jako dobar osjećaj. Usne imaju više živčanih završetaka nego bilo koji dio tijela pa je poljubac u usne prirodan način da iskusite zadovoljstvo i hormone zadovoljstva.

Naša ljubav prema ljubljenju dolazi od štakora

Kazushige Touhara i kolege sa Univerziteta u Tokiju vjeruju da afinitet prema poljupcima potječe od drevnog štakora. Miševi i ljudi imaju iznenađujuće sličan genetski sastav - dijele zajedničkog pretka koji je živio negdje između 75 i 125 miliona godina. Ovo drevno stvorenje nalik štakoru nazvano je Eomaia scansoria - Eomaia, grčki za 'drevnu majku' i scansoria, latinski za 'penjačica'.

Naučni tim teoretizira da je ovo stvorenje trljalo nos o partnerov kako bi potaknulo njegove ili njene feromone i signalizovalo želju. Dakle, u osnovi, ljudsko ljubljenje je zapravo ponašanje glodavaca.

Štakor

Ljubljenje spašava živote

Poznata studija Cloroxa svojedobno je utvrdila da su muškarci koji se ljube i dobijaju poljupce u obraz od svojih žena prije odlaska na posao živjeli pet godina duže od svojih kolega bez poljupca. Poljubac povećava imunitet, također može sniziti krvni pritisak, osloboditi stresa i smanjiti tjeskobu jer se otkucaji srca ubrzavaju i krvne žile se šire.

Kralj je jednom naredio da se ljubljenje zabrani

1439. godine kralj Henry VI zabranio je ljubljenje usta na usta u Engleskoj. Njegovo razmišljanje - trebalo je spriječiti širenje bolesti u kraljevstvu. Njegov mentalni slom oko 1453. godine doveo je do toga da njegova supruga, Margaret of Anjou, preuzme kontrolu nad njegovim kraljevstvom. To je potaknulo mnoge druge čudne zabrane ljubljenja širom svijeta, gdje ljubljenje u javnosti nije bilo samo zabranjeno, već je bilo i kažnjivo smrću, na nekim područjima, prenosi YourTango.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije