Lopovi haraju jednom od najpoznatijih hrvatskih plaža: Odnijeli novčanike, mobitele...

0
Radiosarajevo.ba
Lopovi haraju jednom od najpoznatijih hrvatskih plaža: Odnijeli novčanike, mobitele...
Arhiv / Plaža Bačvice

Čak su tri krađe prijavljene policiji u srijedu na plaži Bačvice. Ukradeni su kupačima i novčanici i mobiteli i torbe.

Policijski službenici po zaprimljenim prijavama provode kriminalističko istraživanje i tragaju za počiniteljima, piše Slobodna Dalmacija.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji policija apelira na građane i turiste da budu oprezniji sa svojim stvarima. Na plažu ne treba nositi veće količine novca, vrijedan nakit ili druge skupocjene predmete.

Za plažu, to svi znate, dovoljno je imati ručnik, možda desetak kuna za sladoled, a i bez mobitela ćete sigurno izdržati.

Kako ipak spriječiti krađe s plaže, savjetuju vam splitski plavci naglašavajući kako ukoliko dolazite osobnim vozilom trebate zatvoriti sve prozore i zaključajti vrata vozila, a u vozilu na vidljivom mjestu ne smijete ostavljajti vrijedne predmete.

"Ukoliko na plažu dolazite biciklom, osigurajte se od krađe vežući ga za fiksne predmete (drvo, ograda i sl.). Ponesite samo najpotrebnije stvari i onoliko novaca koliko vam je potrebno", poručuju.

Lične isprave i novac nikada se ne smiju držite zajedno, a ukoliko nosite bankovnu karticu, držite je odvojeno od zapisanog PIN broja. Čudite se što ovo ponavljamo? Vjerujte - nužno je, mnogi među nama upravo to rade.

"Ne pokazujte pred drugima bez potrebe novac i druge vrijednosti. Sklonite na skrovito mjesto ključeve koji sadrže nazive i brojeve apartmana, soba i vozila. Svoje stvari na plaži imajte pod nadzorom ili ih ostavite pod nadzorom poznate osobe", kažu u policiji.

Isto tako savjetuju da pripazite na nametljive osobe koje vam ponude pomoć – nisu svi dobronamjerni.

"Ako ste pokradeni, pretražite bližu okolicu, možda pronađete svoj novčanik – spremite ga u vrećicu i predajte policiji (možda otkriju korisne tragove), a o događaju žurno obavijestite policiju na broj 192", zaključuju splitski policajci, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije