Mediji u Hrvatskoj pišu jedno, realnost nešto drugo: Dovoljno je doći do Makarske

16
Radiosarajevo.ba
Mediji u Hrvatskoj pišu jedno, realnost nešto drugo: Dovoljno je doći do Makarske
Foto: Hercegovina.in / Ilustracija / Makarska

Planiranje odlaska na godišnji odmor, građanima Bosne i Hercegovine ove godine nije nimalo jednostavno.

Pravila na granicama i epidemiološke mjere stalno se mijenjaju.

Pa tako, iako su dužnosnici Republike Hrvatske u srijedu informirali javnost o promjeni dosadašnjih mjera za ulazak državljana BiH u Hrvatsku, vlasnici bh. pasoša određeno razdoblje i dalje će morati postupati po starim mjerama vezanim uz prelazak granice, piše Večernji list BiH.

Olakšica za državljane RH

Državljani BiH neće morati unaprijed rezervirati i plaćati smještaj ako turistički putuju u Hrvatsku.

Međutim, ono što treba naglasiti je da ova odluka, iako prema službenim informacijama vrijedi od 1. jula, još nije objavljena u Službenom listu RH te se samim time ne može provoditi. Tu informaciju za portal Radiosarajevo.ba potvrdio je Svevlad Hoffman, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije BiH.

"Do tada, primjenjuje se stara, odnosno, važeća odluka", rekao je Hoffman.

Očekuje se kako će odluka ubrzo biti objavljena, nakon čega će pripadnici Granične policije RH postupati po novim pravilima.

Ostale mjere, koje su i ranije bile na snazi za državljane BiH, ostaju i dalje na snazi. Iznimka su građani BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo.

Naime, oni mogu ući u Hrvatsku na 12 sati bez testa ili potvrde. To im omogućava jednodnevne izlete na more, što su mnogi proteklih dana i iskoristili. Hercegovci su, naime, protekloga vikenda iskoristili tu mogućnost, a mnogi tvrde kako će im jednodnevni izleti biti jedini način uživanja u morskim čarima.

"Definitivno ću uzimati odmor u kraćim intervalima, posao mi to dopušta, i odlaziti na more na jedan dan. Nastojat ću izbjegavati vikend jer je tada gužva i ići radnim danom", kazala je djevojka iz Čitluka.

Nedostaje gostiju

Dok se u hrvatskim medijima piše i priča o dobrom početku turističke sezone, vlasnici apartmana na Makarskoj rivijeri tvrde suprotno.

Naime, kako kažu, njihovi apartmani su prazni.

"Nadali smo se kako će razum prevladati te da će se ukinuti stroge mjere na granicama, ali Krizni stožer misli drugačije. Njima je svejedno što naši gosti odlaze u Crnu Goru, koja je po svemu liberalnija od Hrvatske", izjavili su neki od vlasnika apartmana.

Kažu kako brojke o oporavku turizma ne vrijede za Makarsku rivijeru.

"Naši gosti tradicionalno su iz BiH, ali ih ove godine nema, a nema ih jer su im uvedeni testovi i jer im se traže potvrde o plaćenim aranžmanima. Dovoljno je proći od Gradaca do Makarske i vidjeti prazne plaže kako bi se vidjelo koliko je sezona uspješna. Vikendom nas netko i posjeti, ali radnim danima možete igrati nogomet na plažama", ističu Hrvati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije