Lidl obradovao švicarske kupce: Sada nude i kanabis

Radiosarajevo.ba
Lidl obradovao švicarske kupce: Sada nude i kanabis
The Guardian / Kutijica s 1,5 grama kanabisa
Mogli ste čuti za njihove niske cijene, ali ovih dana Lidlovi kupci mogu uživati i u nekim drugim proizvodima.

Lanac supermarketa Švicarcima odnedavno nudi i pravi raritet, kanabis iz lokalnog uzgoja.

Kutijica s 1,5 gramom kanabisa uzgojenog u zatvorenim prostorima košta 17,99 švicarskih franaka, dok vrećica s 3 grama kanabisa uzgojenog u stakleniku košta dvadesetak franaka.

Kako piše The Guardian, Lidl koristi izmjene zakona iz 2011. kada je punoljetnim Švicarcima omogućena kupovina kanabisa s manje od 1 posto THC-a.

Dostupni proizvodi trebali bi pružiti opuštajući i protuupalni efekt i ne bi trebali biti dovoljno snažni za postizanje nekih drugih efekata. 

Dobavljač, The Botanicals, smješten je u sjeveroistočnoj Švicarskoj i uzgajaju kanabis u zatvorenim prostorima te u djelomično automatiziranim staklenicima.

"Proizvođač se oslanja na održivu poljoprivredu i potpuno su izbacili iz upotrebe hemikalije, sintetičke ili genetski modificirane supstance", stoji u jednom saopćenju.

Ipak, jako je neobično vidjeti cigarete kanabisa smještene na istoj polici s gaziranim sokovima ili mladim špinatom. 

Švicarska promjena zakona u 2011. godini, osmišljena kao pomoć povećanju dostupnosti medicinskog kanabisa, nedavno su počeli koristiti i komercijalni operateri.

Švicarska carinska agencija, koja prikuplja poreze od prodaje kanabisa, zabilježila je porast registriranih trgovaca s tek par u 2015. godini na više od 140 u prošloj godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije