Havaji će zabraniti kreme za sunčanje koje uništavaju koraljne grebene

Radiosarajevo.ba
Havaji će zabraniti kreme za sunčanje koje uništavaju koraljne grebene
Havaji su spremni postati prva američka država koja će zabraniti korištenje preparata za zaštitu od sunca koji sadrže hemikalije štetne za koraljne grebene i morski živi svijet.

Prošle sedmice je prijedlog zabrane dviju hemikalija toksičnih za okean prošao zakonsku proceduru i sada kreće guverneru na potpis.

Potpiše li se, zabrana stupa na snagu u januaru 2021. godine.

Hemijski spojevi oksibenzon i oktinoksat razaraju okeane širom svijeta, pokazuju naučna istraživanja. Hemikalije razgrađuju koralje ispiranjem hranjivih tvari i ometanjem razvoja riba i morskog života, ježeva i algi.

Oko 14.000 tona losiona za sunčanje svake godine završi na koraljnim grebenima, kaže studija objavljena 2015. godine u Archives of Environmental Contamination and Toxicology. Najviša koncentracija je u turistički popularnim oazama, plažama na Havajima i Djevičanskim otocima.

Istraživanja pokazuju da do zagađenja okeana dolazi od ljudi koji se mažu losionima jednako kao i od otpadnih voda usmjerenih u mora. Znači, svejedno je mažete li se na moru ili na kopnu, piše The Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije