Slavni proizvođač gitara Gibson podnio zahtjev za stečaj

Radiosarajevo.ba
Slavni proizvođač gitara Gibson podnio zahtjev za stečaj
Foto: EPA / Slash s Gibsonovom gitarom
Svjetski poznati proizvođač gitara Gibson u utorak podnio je zahtjev za stečaj s planom reorganizacije poslovnog modela pod novim vlasnicima, svojim kreditorima.

Gibson, fabrika gitara iz Nashvillea, poznata je po svojim legendarnim modelima Les Paul i SG. Kompanija ima 500 miliona dolara duga, a za to krivi akviziciju proizvođača elektronske opreme s druge strane okeana čija je prodaja u velikom padu.

Gibson je u zahtjevu američkom sudu u saveznoj državi Delaware napisao kako će se riješiti svojeg prekookeanskog poslovanja i ponovno se fokusirati na izradu gitara i audio opreme.

Zahtjev se odnosi na takozvani Chapter 11 zakona o bankrotu koji omogućava firmama da se reorganiziraju i s vremenom vrate dugove svojim kreditorima.

“Ovaj će proces biti nevidljiv potrošačima koji se i dalje mogu pouzdati da će Gibson proizvoditi iznimne proizvode i pružati korisničku podršku”, saopćio je izvršni direktor Henry Juszkiewicz koji je fabriku preuzeo 1986.

U planu restrukturiranja stoji da će kreditori u zamjenu za dugove dobiti udjele u kompaniji. Gibson tvrdi kako je prodaja njihovih električnih gitara od januara prošle do ove godine narasla za 10,5 posto, na 122 miliona dolara.

Godišnje proizvede više od 170 hiljada gitara u više od 80 država, a svirali su ih muzičari poput B.B. Kinga, Slasha, Boba Dylana, Erica Claptona i Georgea Harrisona.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije