Konačno je raskrinkana misterija Bermudskog trougla?

Radiosarajevo.ba
Konačno je raskrinkana misterija Bermudskog trougla?
Spekulacije o misterioznim nestancima brodova u tzv. Bermudskom trouglu u potpunosti je demantirala fizičarka Helen Cerski.

Naučnici su sugerirali kako brodove u ovom dijelu Atlantskog okeana potapaju eksplozije metana koje su nataložene na njegovom dnu, no ova fizičarka iz Londona kaže kako to ne može biti slučaj, piše Huffington Post.

"Zamislite da na dnu okeana postoji mjesto na kom je akumuliran metan. Eksplozijom metan može da se oslobodi i u velikom broju mjehurića pojuri ka površini vode", rekla je Cerski.

"Ti mjehurići će se usitnjavati i dok se penju sa sobom će povlačiti vodu. Voda ima trenutak sile i zbog pritiska koji ima na brod odguruje ga u stranu. Teoretski bi taj brod mogao potonuti ako mjehurići 'kače' jednu njegovu stranu, tako da ga prevrnu. Međutim, brodovi se i prave tako da kada ih udari odozdo ne mogu da ih prevrnu tako lako. U svakom slučaju, mjehurići brod potiskuju naviše, a ne povlače nadolje i mjehurići metana u Bermudskom trouglu definitivno ne potapaju brodove".

Bermudski trougao je oblast u Atlantskom okeanu koja graniči sa Floridom, Bermudima i Portorikom. Također je jedan od najprometnijih puteva isporuke robe i navodno mjesto gde su mnogi brodovi i avioni misteriozno nestali.

Ipak prema nekim tumačenjima, broj nestanaka je preuveličan, a neki slučajevi su čak i izmišljeni.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije