Čudni zapis u misterioznom kamenu otkrio zaboravljeni dio ljudske historije

Radiosarajevo.ba
Čudni zapis u misterioznom kamenu otkrio zaboravljeni dio ljudske historije
Drevni kameni zapisi, kako se čini, potvrdili su teoriju da je kometa udarila u Zemlju 11 hiljada godina prije nove ere, što je, tvrde pojedini, dalo veliki doprinos istrebljenju vudenih mamuta, ali i svorilo uslove za procvat civilizacija.

Naučnici Univerziteta Edinburgh analizirali su misteriozne simbole uklesane u kamene stubove čudesnog arheološkog lokaliteta na jugu Turske - Gobekli Tepea, tražeći tragove opisa konstelacija (sazviježđa).

Ono što su otkrili jeste da oznake ukazuju da je “jato” fragmenata od komete udarilo u našu planetu, upravo u vrijeme kada je počelo mini ledeno doba, što je promijenilo cijelo tok ljudske historije.

Naučnici već decenijama spekuliraju da je kometa odgovorna za nagli pad temperatura u dobu koje je nazivamo imenom “mlađi drijas”. Pojedine teorije pokušale su pobiti tvrdnje navodeći kako su nova datiranja smjestile meteorske kratere u Sjevernoj Americi (gdje se vjeruje da su komete udarile) u drugo doba. Ipak, naučnici koji su studirali zapise uklesane u kamenju na kojem su lešinari u Gobekli Tepeu otkrili su da se bića zapravo astronomski simboli koji predstavljaju sazviježđa i kometu.

Koristeći računare kako bi odredili gdje su bila sazviježđa iznad Turske u tom periodu, uspjeli su odrediti da je kometa udarila 10.950 godina p.n.e, što je tačan period u kojem je počeo mlađi drijas, kako su pokazali podaci skriveni u grenlandskom ledu.

Mlađi drijas smatra se krucijalnim periodom za čovječanstvo, jer u isto doba nastaje poljoprivreda te prve neolitske civilizacije.

Prije udara komete, velika područja divlje pšenice i ječma omogućile su nomadskim lovcima na Srednjem istoku da žive u stalnim kampovima. No, teški klimatski uslovi nakon udara komete, kako se tvrdi, natjerali su društva da se okupe zajedno i rade na nove načine da održe usjeve, kroz selektivni uzgoj i navodnjavanje. Tako je nastala poljoprivreda, što je omogućilo nastanak prvih gradova.

Dr. Martin Sweatman, vođa tima Univerziteta Edinburgh, kazao je kako je ovo istraživanje, zajedno s nedavnim otkrićem anomalije platine u Sjevernoj Americi, zaključilo slučaj u korist toga da je kometa dovela do mlađeg drijasa.

Dodao je kako ovo ukazuje i da je misteriozni Gobekli Tepe, između ostalog, služio i kao astronomski opservatorij, a da je udar komete bio toliko važan narodu koji su tu živjeli da su ga upamtili cijeli jedan milenij. Istraživači tvrde kako se na istom kamenu nalazi i prikaz čovjeka bez glave što sugerira ljudsku kataklizmu i mnogo, mnogo umrlih.

Naime, Gobekli Tepe izgrađen je devet hiljada godina p.n.e. i stariji je od Stonehengea nekih šest hiljada godina.

Navedeno istraživanje objavljeno je u žurnalu Mediterranean Archaeology and Archaeometry.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije