Zbog fotografije na Facebooku otkrili potpuno novi fenomen na nebu

Radiosarajevo.ba
Zbog fotografije na Facebooku otkrili potpuno novi fenomen na nebu
Vimeo / Prtscr
Uz pomoć fotografije koja je objavljena na Facebooku grupa astronoma otkrila je novu "vrstu" polarne svjetlosti.

Grupa Alberta Aurora chasers na Facebooku okuplja amatere zainteresirane za polarnu svjetlost koji razmijenjuju fotografije najljepših prizora ovog fenomena.

Na jednoj od fotografija univerzitetski profesor Eric Donovan primijetio je rozi trag na nebu kakav ranije nije video. Neki od članova grupe misili su da je riječ o protonskom luku, ali je profesor znao da to nije slučaj i predao fotografiju Swarm timu Europske svemirske agencije (ESA) čiji sateliti bilježe magnetne signale na Zemlji, piše Wired.

"Dok je satelit prolazio preko ružičastog traga, podaci koje šalje instrument su se promijenili", kaže Donovan i dodaje da je riječ o vrelom tragu gasa.

"Temperatura na 300 km od površine Zemlje porasla je na 3.000 stepeni Celzijusovih, a podaci su otkrili 25 kilometara dugačku 'traku' gasa", kaže on i dodaje da je ovaj fenomen vjerovatno uobičajen, ali ga do sad niko nije dokumentovao.

Pošto u ovakvim slučajevima osobe koje su došle do otkrića imaju pravo da ga imenuju, grupa entuzijasta se odlučila za u najmanju ruku neobičan naziv - Stevie.

Naučnici kažu da o ovom fenomenu još mnogo toga treba da saznamo, jer on zapravo i nije polarna svjetlost, koja se javlja usljed interakcije solarnih čestica sa Zemljinim magnetnim poljem, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije