Zbog visoke sante leda stotine turista hrle u gradić u Newfoundlandu

Radiosarajevo.ba
Zbog visoke sante leda stotine turista hrle u gradić u Newfoundlandu
Gradić Ferryland u Newfoundlandu u Kanadi iznenada je postao turističko mjesto zahvaljujući novom „posjetitelju“ – prvoj santi leda u ovoj sezoni.

Kanadski mediji javili su da je tokom uskrsnog vikenda, na južnoj obali u blizini grada Ferrylanda saobraćaj blokiran jer su se mnogi zaustavili kako bi vidjeli i zabilježili glomazne ledene sante.

Područje obale Newfoundlanda i Labradora kolokvijalno je poznato kao aleja ledenih bregova zbog mnoštva ledenih blokova koji plove od Arktika svakog proljeća.

Santa leda koja se pojavila za vikend mogla bi ostati tu neko vrijeme, kazao je gradonačelnik Adrian Kavanagh, prenose kanadski mediji.

Ova prilično velika santa leda smjestila se u blizini obale i nudi dobru priliku za fotografiranje, poručio je Kavanagh.

Veći dio santi je pod vodom, a samo vrh ledenog brijega je isturen te se tako mnoge nasukaju u blizini obala. Ovo je dobra vijest za turoperatore jer sante ostaju daleko od brodova.

Dosad je već zabilježeno mnogo santi u Atlantiku – mnogo više nego što je uobičajeno za ovo doba godine, piše BBC.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije