Kako tetovaže mogu utjecati na vaše zdravlje? Švedsko istraživanje iznosi alarmantne rezultate

2
Radiosarajevo.ba
Kako tetovaže mogu utjecati na vaše zdravlje? Švedsko istraživanje iznosi alarmantne rezultate
Foto: Pixabay / Ilustracija

U posljednjih nekoliko dana, TikTok je preplavio video koji je podigao veliku prašinu među korisnicima širom svijeta.

Vincent Briatore, poznat kao @vincentbriatore2 na TikToku, podijelio je informacije koje potencijalno ukazuju na vezu između tetovaža i povećanog rizika od razvoja malignih tumora i limfoma, pozivajući se na novo istraživanje iz Švedske.

U svom viralnom videu, Briatore je istakao da novo istraživanje, sprovedeno na Univerzitetu Lund, pokazuje da osobe sa tetovažama imaju značajno veći rizik od razvoja limfoma, tipa raka koji zahvata limfne čvorove.

Copa America: Brazil ostao bez prvog mjesta u grupi, ali i najveće zvijezde

Copa America: Brazil ostao bez prvog mjesta u grupi, ali i najveće zvijezde

Navodeći da je sam nosilac brojnih tetovaža, Briatore je izrazio zabrinutost zbog hemijskog sadržaja koji se nalazi u mastilu za tetoviranje, tvrdeći da ovi materijali mogu biti kancerogeni.

Istraživanje je obuhvatilo preko 11.000 ljudi, od kojih je skoro 3.000 bilo dijagnostifikovano sa limfomom. Rezultati su pokazali da je rizik od limfoma bio 21 posto veći među osobama koje su imale tetovaže u poređenju sa kontrolnom grupom, piše Lunduniversity.

Iako su ovi rezultati značajni, istraživači su istakli potrebu za dodatnim istraživanjem kako bi se potpuno razumjela veza između tetovaža i rizika od raka.

Vincent Briatore je podstakao široku raspravu o bezbijednosti tetovaža i potrebi za regulacijama u ovoj oblasti, pozivajući na daljnja istraživanja kako bi se osigurala sigurnost tetoviranja i smanjili mogući zdravstveni rizici.

[tiktok]https://www.tiktok.com/@vincentbriatore2/video/7382557400470998314[/tiktok]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije