Kako najlakše pobijediti mamurluk: Nekoliko korisnih savjeta

Radiosarajevo.ba
Kako najlakše pobijediti mamurluk: Nekoliko korisnih savjeta
Pixabay / Ilustracija

Mnogo je mitova o lijekovima protiv mamurluka, slaže se i profesorica s Indiana Universityja Ruth C. Engs, koja je provela opsežno istraživanje o učincima pijenja i pojasnila ga za Shape.

"U osnovi, nema pravog lijeka protiv mamurluka osim vode ili soka ujutro. Simptomi mamurluka su dehidracija, hipoglikemija i nuspojave toksina iz pića koja smo konzumirali. Voda ne samo da će nas hidratizirati nego će nam pomoći i u ispiranju toksina. Sokovi poput soka od naranče pomoći će nam i s jednim i s drugim te nam normalizirati razinu šećera u krvi", rekla je prof. Engs i objasnila neke uspješne metode liječenja mamurluka, ali i neke koje to baš i nisu.

Jedite masnu hranu

To je velika pogreška. No ono što možete učiniti jest pojesti visokoproteinski obrok prije konzumacije alkohola kako biste usporili njegovu apsorpciju. Ako mislite da je čips dobar izbor, varate se. Odaberite radije meso s orasima i sirom.

Odspavajte

Ako imate tu sreću, odspavajte nakon noći u kojoj ste konzumirali alkohol. Baš poput slomljenog srca, vrijeme može izliječiti sve, piše Index.hr.

Odvježbajte

Odličan lijek protiv mamurluka je vježbanje jer tako možete izbaciti štetne toksine iz svog tijela. Važno je da se dobro hidratizirate jer ako vježbate, ali i ne pijete dovoljno tekućine, vaši bi se simptomi mogli pogoršati. No ako se na brzinu želite riješiti alkohola iz svog tijela, nažalost, teretana nije odgovor.

Lijekovi protiv bolova

Istina je da nakon čašice previše tabletom protiv bolova možete iste ublažiti. No imajte na umu da sredstva za ublažavanje bola djeluju različito na različite ljude. Također, s nekim je lijekovima potrebno biti oprezan jer mogu nadražiti sluznicu želuca.

Klin se klinom...

Ako mislite da je konzumiranje alkohola drugi dan najbolji lijek za mamurluk, varate se.

Dan nakon konzumacije alkohola, tijelo ga se želi riješiti iz sebe, a ponovno pijenje to sprječava. Osim toga, trujete tijelo dodatnim toksinima, odgađajući još gori mamurluk.

Pijte tekućinu bogatu elektrolitima

Zašto ponekad zbog prekomjernog uživanja u alkoholu osjećate strašnu glavobolju? Zato što vam je mozak dehidriran. Stoga su sportska pića idealna za mamurluk jer sadrže elektrolite koji pomažu da dođete k sebi. Dobro je pijuckati i kokosovu vodu koja je nekalorična i nemasna, a i manje iritira želudac.

Kafa za glavobolju

Kofein bi mogao prouzrokovati nalet energije, ali privremen. Unatoč tome što svi kažu da je kafa odlična za mamurluk, to je daleko od istine.

Vitamin C

Studije su pokazale da vitamini C i B mogu pomoći pri mamurluku. U kombinaciji s određenim aminokiselinama i glukozom, pomoći će vašem tijelu stvoriti glutation, snažan antioksidans koji pomaže tijelu da se riješi toksina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije