Pobijedite mamurluk: Tri načina da održite jetru zdravom

Radiosarajevo.ba
Pobijedite mamurluk: Tri načina da održite jetru zdravom
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Sezona je pretjeranog unošenja hrane i pića. Jetra je organ koji se mora boriti s nezdravim odlukama koje donosite pa bi bilo pametno pridati joj više pažnje.

Posao jetre je filtrirati krv iz probavnih organa i detoksicirati kemikalije i sve otrove iz organizma. Previše masti, opojnih sredstava i nehlapljivih namirnica remeti stotine zamršenih biokemijskih procesa jetre.

Tradicionalna kineska medicina kaže da je zdrava jetra ključ energije i zdravlja tijela i uma. Kad jetra dobro funkcionira, nema stresa ili napetosti. Ljudi s vitalnom jetrom su mirni, jasno prosuđuju i mogu biti učinkoviti vođe i donositelji odluka. S druge strane, kad pretjerujete s lošim stvarima, protok energije u jetri i cijelom tijelu se ometa, što rezultira fizičkim i emocionalnim problemima, prenosi Body and Soul.

Postoje tri načina da održite jetru zdravom.

1.Budite smireni

To je posebno važnoj u sezoni blagdana. Počnite dan 30-minutnom šetnjom ili laganim vježbama istezanja kako biste pripremili um, tijelo i duh za dan.

Idealne vježbe u ovo doba godine su plivanje, joga ili hodanje.

2. Odmorite

Naučite reći ne nepotrebnim izlascima i posvetite se kvalitetnom odmoru. Vrijeme je da uzmete vrijeme za sebe i oporavite tijelo od stresa koji se u vama nakuplja tijekom godine.

Budite svjesni koliko alkohola možete podnijeti i prevenirajte mamurluk zbog kojeg ćete posljedice osjećati danima. Umjereno pijenje je ključ zdravlja. Uz svaku čašu alkohola, popijte dvije čaše vode.

3. Pravilno se hranite

Najvažnija stvar je izbaciti iz prehrane namirnice koje škode jetri. Potrebno je smanjiti unos procesirane hrane, mesa, šećera (što uključuje i sokove), kravljeg mlijeka, sladoleda, sira, banana, previše žitarica, alkohola i cigareta, fast fooda, margarina i lijekova koji vam nisu nužni.

U detoksikaciji jetre najbolje će vam pomoći jedenje šparoga, bosiljka, cikle, bobičastog voća, paprike, brokule, prokulica, kupusa, mrkve, cvjetače, celera, trešanja, krastavaca, đumbira, češnjaka, limunskih trava, limuna i limete, mažurana, mente, luka, bundeve, salate, ružmarina, morskih trava i tofua.

Žitarice koje se preporučuju su amaranth, basmati riža, kukuruz, zob i raž.

Uz to, ako ipak pretjerate s alkoholom u novogodišnjoj noći, imajte na umu što nikada ne biste smjeli raditi kad se borite s mamurlukom, prenosi Index.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije