Kako je izgledao put na more u Jugoslaviji? Fotografije koje bude nostalgiju

9
Radiosarajevo.ba
Kako je izgledao put na more u Jugoslaviji? Fotografije koje bude nostalgiju
Foto: Screenshot/Youtube / Ljetovanje u vrijeme Jugoslavije

U današnje vrijeme putovanja na more postala su prava ugoda.

Pakiramo se, smještamo kofere u prostrane prtljažnike ili krovne kutije, sjedamo u ugodne klimatizirane automobile i krećemo prema moru u bilo koje doba dana.

Autoputevi nam omogućuju najbrži i najlakši dolazak na odredište. Nije uvijek bilo tako.

Mašić: Galić ne zaslužuje nikakvu vrstu brige i sadake od države, 18. augusta mu ističe 'bolovanje'

Mašić: Galić ne zaslužuje nikakvu vrstu brige i sadake od države, 18. augusta mu ističe 'bolovanje'

Nije prošlo mnogo vremena od raspada Jugoslavije, ali način na koji putujemo značajno se promijenio. Automobili koje danas vozimo, uključujući prostrane karavane, terence i MPV vozila, zamijenili su nekadašnje škode, fijate i renoe.

Današnji automobili često imaju krovne kutije jer prtljažnici nisu dovoljni za sve što nam je potrebno za putovanje na more.

Prije je pakiranje svega potrebnog za ljetovanje u stare automobile bila prava umjetnost. Mali prtljažnici zahtijevali su pažljivo planiranje i kreativnost kako bi se sve spakiralo. Krovni nosači bili su rješenje za manjak prostora, a pripreme za putovanje trajale su sedmicu dana prije polaska.

Pripreme i putovanje

Većina ljudi ljetovala je u kampovima ili apartmanima koje su tvrtke osiguravale svojim zaposlenicima tokom godišnjih odmora. Dan prije polaska, automobili su bili pažljivo napunjeni prtljagom, a nezaobilazan dio opreme bio je frižider sa sendvičima i osvježenjima.

Danas mnogima to djeluje nezamislivo jer radije staju na brojne benzinske pumpe ili restorane, a u stvari koje je danas gotovo nezamislivo koristiti spadaju i autokarte, koje su prije Google i Apple Mapsa bile obavezne u svakom automobilu, a danas su pravi raritet.

Putovanje na more obično je počinjalo vrlo rano ujutro kako bi se izbjegla vožnja po suncu i vrućini, budući da automobili nisu imali klima uređaje.

Vožnja je trajala puno duže nego danas kada koristimo autoputeve, a o snazi današnjih automobila u usporedbi s onima iz Jugoslavije ne treba ni govoriti.

Razlika između putovanja na more nekad i danas jasno je vidljiva. Tehnološki napredak i promjene u automobilskoj industriji učinili su putovanja udobnijima i bržima.

Nostalgija za nekadašnjim vremenima i dalje živi među mnogima koji se sjećaju tih izazova s osmijehom.

Danas imamo ugodnost i luksuz, ali sjećanja na prošlost i dalje nas podsjećaju na to koliko su vremena bila drugačija, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije