Jutarnja erekcija: Zašto se javlja i čemu služi?

Radiosarajevo.ba
Jutarnja erekcija: Zašto se javlja i čemu služi?
/ foto: Fotolia / Ilustracija
Jutarnja erekcija smatra se fiziološkim fenomenom, a događa se kompletnom muškom spolu - čak i muškim bebama u maternici i maloj djeci.

Erekcija se javlja uslijed kompleksnog rada živčanog i endokrinog sistema. U budnom stanju, kada je muškarac seksualno uzbuđen, poruka nastaje u mozgu i šalje hemijske poruke živcima koji utječu na krvne žile u penisu, dovodeći krv do njega. Krv tada postaje "zarobljena" u penisu zbog čega se on širi i raste, a to rezultira erekcijom, prenose 24sata.

Noćne erekcije događaju se tijekom REM faze sna, u kojoj sanjamo. Javljaju se kada su aktivirani određeni dijelovi mozga koji utječu na rad živaca za odmor, akciju, strah te kada su stimulirani hormoni odgovorni za raspoloženje. 

Ova pojava moguća je samo tokom REM faze sna i zato se muškarci bude s erekcijom, jer se obično budimo iz REM faze. Moguće je doživjeti ponekad erekciju i u NREM fazi, ali to se obično događa starim muškarcima i razlog za to nije još jasan.  

Budući da postoji nekoliko faza sna tokom noći, muškarci mogu imati do pet erekcija po noći i mogu trajati 20-30 minuta. No to sve ovisi i o kvaliti sna. S godinama će se pojava noćne odnosne jutarnje erekcije postepeno smanjivati, ali muškarci je uglavnom doživljavaju i nakon što prijeđu godine za penziju, piše Sun.

Zašto se to događa?

Jutarnja erekcija povezana je s punim mjehurom. Neki znanstvenici drže da je to signal mozga u snu da je mjehur pun i da ga treba isprazniti. No danas su stručnjaci skloniji mišljenju da pun mjehur stimulira živce koji vode do kralježnice, a to direktno utječe na erekciju. Nije poznato da jutarnje erekcije imaju veze sa zdravljem penisa. 

Kada se zabrinuti?

Pojava nekih bolesti može utjecati na izostanak ove vrste erekcije. Npr. depresija i pojava dijabetesa. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije