Jezivo otkriće arheologa: Kako su kažnjavane djevojke zbog krađe

0
Radiosarajevo.ba
Jezivo otkriće arheologa: Kako su kažnjavane djevojke zbog krađe
Foto: Antiquity publications / Pronađena lobanja dokaz za način kažnjavanja lopova

Arheolozi koji su analizirali lobanju anglosaksonske djevojke došli su do jezivog otkrića koje osvjetljava brutalne kazne izrečene lopovima u ranoj srednjovjekovnoj Engleskoj.

Analiza lobanje pokazala je da su djevojčici, za koju se smatralo da je u trenutku smrti imala između 15 i 18 godina, odsječeni nos i usne, a možda je i skalpirana kao dio kazne.

Tim istraživača sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) vjeruje da je umrla ubrzo nakon zadobivanja ozljeda, jer posmrtni ostaci nisu pokazali nikakve zacjeljujuće dijelove.

Istraživači su procijenili da pronađeni ostaci datiraju između 776. i 899. godine nove ere, piše CNN.

"Čini se da je ovaj slučaj prvi arheološki primjer ovog posebno brutalnog oblika unakaženosti lica poznatog iz anglosaksonske Engleske," rekao je tim UCL-a u saopćenju za medije u vezi s nalazima, koji su objavljeni u časopisu Antiquity.

Zakoni iz anglosaksonskog perioda, koji su trajali od povlačenja Rimljana iz Britanije 410. godine do Normanskog osvajanja 1066. godine, pokazuju da su kazne poput ovih izrečene preljubnicama i robovima uhvaćenim u krađi.

Iako su istraživači uspjeli utvrditi način na koji je umrla, o ženi se malo zna.

Nisu pronašli dokaze da je sahranjena na "normalnom" groblju, što sugerira da je sahranjena kao izopćenica.

To je samo po sebi moglo biti kazna, jer je progonstvo također bila uobičajena kazna u anglosaksonskoj Engleskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije