Arheolozi otkrili dokaze o masakru: Tijela su nađena tamo gdje su i pala

0
Radiosarajevo.ba
Arheolozi otkrili dokaze o masakru: Tijela su nađena tamo gdje su i pala
Foto: Antiquity publications / Otkriće u Španiji

Otkriven 1935. godine i prvi put iskopan 1973. godine, drevni grad La Hoya u Baskiji u sjevernoj Španiji uništen je u napadu između 350. i 200. godine prije nove ere.

Grad nikada nije bio okupiran, a oni koji su poginuli u napadu ostali su tamo gdje su i pali, sve dok grad nije iskopan.

U nadi da će saznati više o napadu, istraživači s Univerziteta u Oxfordu i tim arheologa iz Velike Britanije i Španije proučavali su 13 kostura koji su već pronađeni na tom mjestu, u prvoj detaljnoj analizi.

Među mrtvima su bili muškarci, žene i djeca.

"Jedan je muškarac zadobio višestruke frontalne povrede, što sugerira da je bio suočen sa svojim napadačem", rekla je Teresa Fernández-Crespo, vodeća autorica istraživanja, piše CNN.

"Ova je osoba obezglavljena, ali lobanja nije pronađena i možda je uzeta kao trofej", dodala je.

Još je jedan muškarac izboden nožem, dok su drugom muškarcu i ženi odsječene ruke, objavljeno je u studiji u četvrtak u časopisu Antiquity.

No, kazali su sitraživači, nema dokaza da se neko nakon napada vraćao u grad kako bi sahranili mrtve ili sakupili njihove stvari.

Analiza nekih kostura pokazala je da su ostali u zapaljenim zgradama, dok su neki ostali tamo gdje su pali na ulicama.

"Iz ovoga možemo zaključiti da je cilj napadača bilo potpuno uništavanje La Hoye", rekli su istraživači u izjavi, dodajući da je napad možda motiviran lokacijom La Hoye, koja je bila strateški smještena između kantabrijskog regiona na španskoj atlantskoj obali, Mediteranu i unutrašnjosti španske visoravni.

Stručnjaci vjeruju da je naselje bilo središte društvenih, komercijalnih i političkih aktivnosti.

Istraživači su rekli da je La Hoya jedino nalazište iz željeznog doba čije su uništenje mogle izazvati lokalne zajednice.

Nalazi pokazuju da su se ratovi velikih razmjera vjerovatno već događali u Španiji tokom željeznog doba.

Važno je reći da je napad na naselje, čuvano odbrambenim zidovima, prethodio dolasku Rimljana, koji su često bili krivci za eskalaciju sukoba u regiji.

"Nova analiza ljudskih ostataka iz La Hoye podsjeća nas vrlo snažno da prahistorija nije uvijek bila mirna, kako ponekad predstavlja", rekla je Fernández-Crespo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije