Jeste li znali za najčudniji otok? Na 2.000 kvadrata živi 1.000 ljudi, a jedna stvar će vas šokirati

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li znali za najčudniji otok? Na 2.000 kvadrata živi 1.000 ljudi, a jedna stvar će vas šokirati
Foto: Youtube / Otok Migingo

Otok Migingo, neobičan primjer urbanog jezera nastanjuje približno 1.000 ljudi čije su kuće smještene na približno 2.000 kvadrata. To su uglavnom ribari koji love i prodaju dragocjenog nilskog grgeča, a koji istovremeno simbolizira veliki resurs i prokletstvo Viktorijinog jezera.

Boraveći na otoku, čiji teritorij također osporavaju Uganda i Kenija, hiljadu sretnih stanovnika Miginga štede na gorivu i žive uglavnom na radnom mjestu. Muškarci svakodnevno izlaze na pučinu s kanuima, a žene se bave svakodnevnicom u zgusnutom otočnom selu.

Otok Migingo nije ni postojao sve do ranih 1990-ih, kada su se vode Viktorijinog jezera počele povlačiti i prvi put otkrile izdanak. Polako se pojavio kao jedan od tri atola koji strše jedan pored drugog, s otokom Usingo teritorijem Tanzanije i otokom Pyramid.

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Iako je ugandski ribar Joseph Nsubuga i dalje najraniji doseljenik zabilježen, tvrdio je da je na otoku već postojala napuštena kuća kada se preselio u Migingo 2004. godine. Nsubuga je rekao da putovanje do kenijskog kopna iz Miginga traje dva sata gliserom, dok je Uganda udaljena šest sati. Kuće se bukvalno nalaze jedna na drugoj, a osim jednostavnih objekata, na otoku se nalaze četiri kafića, javna kuća i apoteka.

Zanimljivo, odmah do Miginga nalazi se veći otok Usingo, koji je praktički nenaseljen. Stanovnici Miginga ne žele tamo živjeti jer ga navodno posjećuje demon, ali često ga napadaju i gusari koji haraju ovim najvećim tropskim jezerom na svijetu, javlja Baustela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije