Na ovom otoku sada samo žive zečevi: Historija mjesta je mračna i zastrašujuća

0
Radiosarajevo.ba
Na ovom otoku sada samo žive zečevi: Historija mjesta je mračna i zastrašujuća
Foto: Collage / Otok zečeva

Činjenica da se ovo mjesto danas naziva "Zečji otok" zbog mnogo krznatih malih stvorenja očigledno je kontrastno prema njegovom prijašnjem zastrašujućem nadimku, ali vjerujte ovo mjesto ima svoju priču.

Mali otok Ōkunoshima u unutrašnjem Japanskom moru potpuno je nenaseljen ljudima, što omogućava hiljadama divljih zečeva da se razmnožavaju i slobodno lutaju.

Njegovi slatki i umiljati stanovnici pomogli su transformirati zaboravljenu zemlju u jednu od najneobičnijih turističkih atrakcija, koja privlači više od 100.000 posjetitelja svake godine.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Iako istraživači često dijele videozapise na društvenim mrežama koji prikazuju dugouha stvorenja kako se bore za hranu, samo povećavajući popularnost otoka među avanturistima zaljubljenima u životinje, postoji i mračna strana.

Ōkunoshima nije bio namijenjen kao utočište za ljubitelje zečeva - ustvari, oni ga nisu mogli pronaći ni u jednom trenutku.

Epska borba zeca, lisice i orla: Ko je pobjednik...

Epska borba zeca, lisice i orla: Ko je pobjednik...

Tokom Drugog svjetskog rata, mjesto je dobilo svoj zlokobni nadimak jer se na njemu nalazila fabrika otrovnih plinova koja je bila odgovorna za proizvodnju hemijskog oružja koje je korišteno u Kini.

Sagrađena između 1927. i 1929., fabrika hemijskog oružja proizvela je više od šest kilotona iperita i suzavca. Da bi se očuvala tajna vladine obmane koja se odvijala na Otoku otrovnih plinova, otok je izbrisan s karata i tako ostao neotkriven.

Za vrijeme rata, zečevi su dovedeni na otok kako bi poslužili kao subjekti za ispitivanje učinkovitosti hemijskog oružja. Iako je zvanično rečeno da su zečevi eutanazirani, postoje špekulacije da su sadašnji stanovnici zečeva potomci tih mučenih životinja.

Uprkos tome što je otok sada poznat po svojim ljubaznim zečevima, zadržao je ostatke starih utvrda i fabreika otrovnih plinova koje podsjećaju na mračno razdoblje u njegovoj prošlosti.

Čak i danas, neka područja su preopasna za istraživanje, ali postoji i Muzej otrovnih plinova koji otvara svoja vrata kako bi educirao posjetitelje o ulozi otoka u strahotama rata, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije