Na otocima u Jadranskom moru otkrivene nepoznate strukture: "Ne znamo kako su nastale"

3
Radiosarajevo.ba
Na otocima u Jadranskom moru otkrivene nepoznate strukture: "Ne znamo kako su nastale"
Foto: Bioportal / Mapa Jadrana

Hrvatska je dobila kartu 51 posto površine podmorja hrvatskog dijela Jadrana. Radi se o jedinstvenoj karti na cijelom Mediteranu, a njome je obuhvaćena površina od 28.000 kvadratnih kilometara podmorja do dubine od 40 metara, a prošle je sedmice i svečano lansiranja u splitskom Institutu za oceanografiju i ribarstvo, koji je samo jedan od brojnih hrvatskih znanstvenih, istraživačkih i drugih javnih ustanova koje su sudjelovale u tom projektu proteklih pet godina.

Time je obilježen uspješan završetak projekta "Kartiranje obalnih i pridnenih morskih staništa na području Jadranskog mora pod nacionalnom jurisdikcijom" koji predstavlja završetak jedne od najambicioznijih i najkompleksnijih inicijativa kartiranja morskih staništa, ali i početak nove ere u zaštiti i očuvanju Jadranskog mora, prenosi Morski.hr.

Oko Lastova su otkrivene neobične i velike saćaste strukture.

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

Stigle trešnje - evo koliko iznosi kilogram omiljenog voća mnogih Bosanaca i Hercegovaca

"Oko Lastova smo otkrili nevjerojatne strukture promjera 20 metara, a izgledaju kao saća od pčela visine četiri metra. Ne samo oko Lastova, već i oko Mljeta i Visa, a ne znamo na koji su se način te strukture razvile tako da već planiramo ekspediciju u proljeće kako bismo detaljnije istražili takve stvari", objasnio je direktor Zavoda za zaštitu prirode i okoliša Aljoša Duplić.

"Geolozi su vidjeli stara paleokorita naših rijeka. Mogli bi brojni istraživači godinama raditi na podacima koje smo sada prikupili. Projektom je predviđeno kartiranje do nekih 100-tinjak metara dubine, a toliko smo i detaljno kartirali, osim u Jabučkoj kotlini, gdje smo došli do otprilike 200 metara dubine, ali se modelom došlo do nekih 270 metara dubine. Najdublja tačka u Jadranu je 1233 metra, ali taj dio posla se očekuje u nastavku kartiranja preostalih 49 posto našeg podmorja", najavio je.

Karta je dostupna javnosti i može se pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije