Pogledajte ovo čudesno morsko stvorenje: Ima ga i u Jadranu

0
Radiosarajevo.ba
Pogledajte ovo čudesno morsko stvorenje: Ima ga i u Jadranu
Foto: Printscreen / Salp

Morske dubine vrve čudesnim stvorenjima, toga smo itekako svjesni. Da nije kamera kojima su snimljena, većina nas ne bi ni bila svjesna koliko neka od njih izgledaju kao da nisu s ovoga planeta.

U podmorju i vladaju uvjeti koji su bitno drugačiji nego na ostatku Zemlje, tako da je tamo dolje zaista kao na nekom drugom planetu.

Jedno od tih neobičnih, ali u svakom slučaju zadivljujućih stvorenja, je salp. Poznat i kao morsko grožđe, riječ je o plaštenjaku koji se kreće skupljanjem, pumpajući vodu kroz svoje želatinozno tijelo, što je jedan od najučinkovitijih primjera mlaznog pogona u životinjskom carstvu. Salp cijedi ispumpanu vodu kroz svoje unutrašnje filtere za hranjenje, hraneći se fitoplanktonom.

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Lijepa vijest za penzionere u FBiH: U subotu počinje isplata penzija za april

Plaštenjaci su stvorenja koja žive u svim morima i na raznim dubinama. Može ih se naći u plićacima, ali i dubinama od nekoliko hiljada metara. Vrećastog su oblika i žive pričvršćeni za morsko dno ili neku drugu podlogu.

Ima ih i u Jadranu, tako da naši ronioci ponekad znaju uživati u pogledu na ovo fascinantno stvorenje, piše Jutarnji list. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije