Jeste li čuli priču o 'ukletom' bunaru: "Sve što voda dotakne pretvara se u kamen"

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli priču o 'ukletom' bunaru: "Sve što voda dotakne pretvara se u kamen"
Foto: BBC / Pećina majke Shipton

Grad Knaresborough u Engleskoj dom je prilično neobičnog fenomena. U njemu se nalazi "mistični" bunar, koji ima sposobnost pretvaranja predmeta u kamen. Ova prilično interesantna atrakcija svake godine privlači milione posjetitelja.

Okamenjeni bunar prvi je put spomenuo 1538. John Leyland, antikvar kralja Henrika VIII. Leyland je primijetio da su lokalni stanovnici tvrdili da bunar ima magična svojstva i iscjeliteljske moći, o čemu je izvijestio u svojim spisima. To je označilo početak legendi koje će još dugo okruživati okamenjeni bunar.

Okamenjeni bunar nalazi se unutar špilje poznate kao Špilja majke Shipton. Naziv špilje dolazi od mještanke za koju se vjerovalo da je vještica, Ursule Southeil, koju su mještani zvali Majka Shipton.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Italijanski arheolozi: Spasilac iz Pompeja ipak nije bio običan vojnik

Italijanski arheolozi: Spasilac iz Pompeja ipak nije bio običan vojnik

Prema legendi majka Shipton je kći prostitutke i samog đavla – rođena u špilji. Iako je bila ružna zbog toga ko joj je otac, stekla je slavu kao proročica.

Vjeruje se da je majka Shipton predvidjela nekoliko događaja poput poraza španjolske armade 1588., Velikog požara u Londonu 1666., pa čak i izuma telefona!

Iako je priča o majci Shipton okamenjenom zdencu dala zastrašujuću reputaciju, obavijen je i laskavom legendom. Kako je izvijestio John Leyland, vjerovalo se da bunar ima čarobnu moć iscjeljivanja i da će ga posjećivati mještani zbog ovih navodnih sposobnosti liječenja.

Ali najzanimljivija stvar vezana za ovaj bunar je njegova sposobnost pretvaranja predmeta u kamen. Suprotno legendama o majci Shipton ili iscjeliteljskim moćima bunara, ova je sposobnost sasvim prirodna, čak i ako se vjerovalo da je u pitanju magija dugo vremena.

Moderna znanost je zaključila kako se u vodi nalazi visoka koncentracija minerala. Kroz proces isparavanja i taloženja tokom vremena, čini se da se predmeti pretvaraju u kamen jer su prekriveni očvrsnutim mineralima koji stvaraju 'ogrtač' oko predmeta.

Taj se proces neko vrijeme pripisivao majci Shipton kao jedan od njezinih magičnih trikova. Zbog svoje reputacije da je vještica, mogla je pretvarati predmete u kamen.

Zastrašujući aspekt bunara pojačan je činjenicom da kada se gleda sa strane, špilja izgleda kao divovska lubanja. Mještani i posjetitelji ovjekovječili su ove zastrašujuće legende, ali priče su samo povećale radoznalost ljudi.

Bosanski ekskalibur: U dubinama Vrbasa pronađen srednjovjekovni mač u kamenu

Bosanski ekskalibur: U dubinama Vrbasa pronađen srednjovjekovni mač u kamenu

Kada je 1630. kralj Charles I. prodao Kraljevsku šumu sir Charlesu Slingsbyju, špilja je bila dobro poznata, a mnogi su ljudi željeli sami svjedočiti ovom čudnom procesu okamenjenosti. Novi vlasnik odlučio je profitirati prodajom vođenih tura posjetiteljima koji dolaze na njegovu zemlju.

Time je Slingsby upravo stvorio prvu turističku atrakciju u Engleskoj.

Danas je poznato da bunar nema čarobne moći, ali ga i dalje posjećuju milioni turista godišnje zbog njegove sposobnosti da prividno okameni predmete.

Čarobna svojstva koja se pripisuju okamenjenom zdencu Knaresborougha možda su se pokazala pogrešnim, ali ovo neobično mjesto još uvijek ima snažnu moć da privuče posjetitelje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije