Niski vodostaj u češkoj rijeci otkrio jezivu poruku iz prošlosti: 'Ako me vidiš, plači'

1
Radiosarajevo.ba
Niski vodostaj u češkoj rijeci otkrio jezivu poruku iz prošlosti: 'Ako me vidiš, plači'
Foto: YouTube / Kamen pronađen u Češkoj

Velika suša koja trenutno vlada u Europi ponovno je otkrila 'kamene gladi' po rijekama Češke i Njemačke, postavljene ranije kao poruke upozorenja iz prošlosti. 

'Ako me vidiš, plači' - jedna je od poruka otkrivenih na kamenu u rijeci Labi u Češkoj, a odnosi se na izrazito niski vodostaj koji trenutno vlada u rijeci, a koji su ranije značili propadanje usjeva i glad, piše NU.

Podsjetimo, niski vodostaj zabilježen je i u rijeci Savi i to toliko da je novinarka Večernjeg lista Mia Mitrović uspjela pregaziti s jedne strane korita na drugu. Za razliku od rijeka u Njemačkoj i Češkoj, ovakve se poruke mogu pronaći i u Nizozemskoj ali na većim visinama te podsjećaju na povijesne visoke vodostaje i katastrofalne poplave. 

Zastrašujuće scene kakve Europa dugo nije vidjela: Umjesto rijeka, ostala je samo suha zemlja

Zastrašujuće scene kakve Europa dugo nije vidjela: Umjesto rijeka, ostala je samo suha zemlja

I dok u Njemačkoj i Češkoj neki izađu na 'vidljivo' svakih nekoliko godina, neki od njih viđeni su tek nekoliko puta. Zasad je poznato 27 takvih poruka, a najstarije poznato spominjanje vrlo niskog vodostaja datira iz 1417. godine.

'Kamenje gladi', kako se naziva, poznato je i u Rajni sve to Schaffhausena u Švicarskoj. U Nizozemskoj je pak izmjereno rekordno malo vode u rijeci Rajni - u četvrtak je proteklo tek 735 kubičnih metara vode u sekundi, dok je najniža točka iz 2018. godine iznosila 855 kubičnih metara u sekundi. 

Čak i ako uskoro u Nizozemskoj i Njemačkoj zahladi te počnu padati oborine, niski vodostaji ostat će još neko izvjesno vrijeme, prenosi Večernji.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije