Novi, veliki problem u Australiji: Suša, pa požar, pa COVID i sad - najezda miševa

0
Radiosarajevo.ba
Novi, veliki problem u Australiji: Suša, pa požar, pa COVID i sad - najezda miševa
Foto: Prtscr/Guardian / Lokalni stanovnik u borbi s najezdom miševa

Suša, požar, kuga, COVID-19 i sveopća pošast miševa.

Ruralni Novi Južni Wales suočio se sa gotovo svim biblijskim izazovima koje priroda može ponuditi u posljednjih nekoliko godina, ali sada se moli za još jedan - svemoguću poplavu koja će utopiti miševe u jazbinama i očistiti zemlju koju su uništili glodavci. Ili, ako ništa, barem vrlo jake kiše, piše Guardian.

Stanovnici Novog Južnog Welsa i Queenslanda na internetu obavljuju svoju borbu s miševima.

Jedna porodična kompanija u Novom Južnom Welsu morala je drastično smanjiti zalihe, staviti sve što mogu u debele posude, ostatak koristiti za prazne frižidere.

"Ništa u trgovini nije sigurno, jer miševi čak žvaću i plastične boce bezalkoholnih pića. Nakon toga su brže trčali", našalio se jedan od lokalnih stanovnika.

Nakon godina suše, stanovnici Novog Južnog Welsa i Queenslanda su bili zadovoljni zbog kišne sezone koja im je omogućila da imaju odlične usjeve. Ali, ovaj priljev novih proizvoda i žitarica doveo je do eksplozije u populaciji miševa.

Mještani kažu da su grupe miševa na sjeveru počeli primjećivati u oktobru, a val glodavaca od tada se širi prema jugu - sad je, kažu, narastao do biblijskih razmjera.

Vlada još nije sigurna na koji način treba da reaguje. Da li uložiti milione dolara u iskorijenjvanje ove pošasti ili sačekati obilnu kišu.

Industrijska grupa NSW Farmers zatražila je hitnu dozvolu za upotrebu pesticida cink fosfida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije