Australija prošla kroz najvruću noć, strahuju od novih požara

0
Radiosarajevo.ba
Australija prošla kroz najvruću noć, strahuju od novih požara
Foto: Pixabay / Termometar

Dijelovi Australije, uključujući Sydney, prošli su kroz najtopliju noć u novembru, a očekuje se da će temperature ostati visoke i danas.

Ovo je potaklo vlasti na upozorenje o požarima.

U Sydneyu su temperature u subotu premašile 40 stepeni Celzijevih, dok su se u dijelovima zapadnog New South Walesa (NSW), Južne Australije i sjevera Viktorije približile 45 stepeni.

Očekuje se da će temperature u nedjelju drugi uzastopni dan preći 40 stepeni, dok je Zavod za meteorologiju predvidio pet do šest dana toplotnog vala za dijelove sjevernog New South Walesa i sjeveroistočnog Queenslanda, piše Hina.

Australija proživljava toplija i dulja ljeta te je prošlogodišnju sezonu australski premijer Scott Morrison prozvao „crnim ljetom“ zbog neuobičajeno dugotrajnih i intenzivnih požara u kojima je izgorjelo gotovo 12 miliona hektara, te su stradale 33 osobe i oko milijardu životinja.

Ruralna vatrogasna služba izdala je za nedjelju upozorenje o požarima za veći dio istočno i sjeveroistočnog NSW-a, objasnivši da postoji „vrlo visoka do ozbiljna opasnost od požara“, jer vrući naleti vjetrova pogoršavaju suhe uvjete.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije